Sotsid: mida arvate ELi kasvuhoonegaaside vähendamise kavast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas ELi ühine eesmärk langetada aastaks 2020 oma CO2 emissiooni 20 protsenti võrreldes 1990. aastate tasemega on õige eesmärk ja mida selle edendamiseks veel teha tuleks? Vastavad sotside kandidaadid.


Ivari Padar: Olen CO2 emissiooni 20-protsendilise vähendamise kindel pooldaja. Vastasel juhul seisab maailm silmitsi hukatuslike kliimamuutustega. Taastuvenergia laialdane kasutuselevõtt, hoonete, kodumasinate ja seadmete energiasäästu programmid, aga ka ökoinnovatsioon tööstuses - kõik see aitab CO2 õhkupaiskamise vähendamisele kaasa.

Katrin Saks: Kogesin kliimamuutuse ränki tagajärgi Mongoolias ja olen veendunud, et ükski riik eraldiseisvalt ei suuda sellega toime tulla. Seetõttu toetasin oma fraktsiooni seisukohta CO2 emissioonide vähendamise osas. Veelgi enam, kui Kopenhaagenis suudetakse kokku leppida ambitsioonikamas CO2 vähendamise plaanis, siis sotsiaaldemokraadid kavatsevad seda toetada. Toetan poliitikat, mis aitab kaasa alternatiivsete energiaallikate kasutuselevõtule ning eriti energiasäästule. Toetan ambitsioonikaid energiasäästu programme hoonete, transpordi, seadmete, kodumasinate jt valdkondades, mis kombineerituna uute standardite ja regulatsioonidega ning (finants)stiimulitega vähendakisd kindlasti ka saastamist. 

Sven Mikser: Kliimamuutus on tänapäeva maailma suurimaid väljakutseid ja sotsiaaldemokraadid toetavad inimtegevusest tuleneva komponendi minimeerimiseks astutavaid samme, sealhulgas CO2 emissiooni vähendamist. See eesmärk on saavutatav läbi energiasäästu, innovatsiooni ja alternatiivsete keskkonnasäästlike energiaressursside kasutuselevõtu.

Kadi Pärnits: Kliimamuutustele, mis Eestis näiteks väljenduvad suuremas tormide, põua- ja külmaperioodide arvus, globaalselt aga suurte alade üleujutamises, kõrbestumises, epideemiates ja vee ning teiste ressursside üle tekkivates konfliktides, tuleb panna piir rahvusvaheliselt. Seeõttu seisis sotsiaaldemokraatide fraktsioon kindlalt 20-protsendilise CO2 emissioonide vähendamise poolt.  

Hannes Rumm: Muidugi on see õige eesmärk ning sotsiaaldemokraatide fraktsioon oli kindlalt selle poolt. Euroopa sotsiaaldemokraadid toetavad veel ambitsioonikamat CO2 vähendamise plaani. Vahendid selle eesmärgi saavutamiseks on esiteks energiasäästu edendamine ning alternatiivsete energiaallikate kasutuselevõtt. Kui meie majad, kodumasinad ja tööstusseadmed kasutavad tänu rangematele seadustele ning rahalistele stiimulitele vähem energiat ning taastuvenergia kasutamine laieneb, siis pole CO2 vähendamine 20 protsendi võrra mitte ainult õige, vaid ka reaalne eesmärk. On hea meel, et ses osas on euroliit enamusele muust maailmast hea eeskuju.

Jüri Tamm: Eesmärk on õige, isegi püha. Samas selline tegevus mõjub pimesikumänguga. EL ei asu saarel, vaid avatud maailmas. Seotud silmadega liikudes võib haiget saada, näiteks konkurentsieelise mõistes. Muu maailm peab ELi vastutust jagama, ole sa suur või väike, vaene või rikas - see oleks meie põhiline sõnum ja ülesanne.  

Mark Soosaar: On küll õige eesmärk. Aga see arusaamine tuleb viia iga ELi kodanikuni. Kas ikka lülitame automootori välja, kui liiklusummikus aega parajaks teeme? 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles