Ansip: Lääne-Viru ja Võrumaa pettusejuhtumite taga on samad inimesed

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi sõnul on erakonna sisehääletusel nii Lääne-Virumaal kui Võrumaal aset leidnud pettusejuhtumite taga samad inimesed.

Ansip ütles täna Reformierakonna saadikurühma koosoleku järel ajakirjanikele, et erakonnal on olemas seletuskiri ühelt inimeselt, kes tunnistab, et on manipuleerimisega tegelenud ja teinud seda kellegi teise teadmisel ja soovil. Seega pole tegemist ühe inimese juhtumiga, märkis ta, kuid lisas, et nimede väljaütlemine jääb pettuse asjaolusid selgitava töörühma ülesandeks.

Ansipi sõnul pole seni veel lõpuni selge, kui palju inimesi on skandaaliga seotud, kuid praegu teadaolev viitab sellele, et kogu sündmustik on koondunud ühe inimese ümber. Samade inimestega on tema kinnitusel seotud ka Võrumaal avastatud kolm juhtumit, mille puhul on kasutatud sama skeemi nagu Lääne-Viru maakonnas.

Ansip rõhutas, et pettusega seotud inimesed on kahjustanud tugevalt Reformierakonna mainet ja neile ei tohi olla erakonnas kohta. Tema sõnul tuleb kõigepealt aga ära oodata töörühma töö tulemused, seejärel aukohtu seisukoht ning alles siis saab erakonna juhatus langetada oma otsused. Kõige varem võib Reformierakonna juhatus sisehääletuspettust arutada kolmapäeval.

Postimehe küsimusele, kas partei on kaalunud pettuse tõttu uute sisevalimiste korraldamist, vastas Ansip, et rikkumiste praegu teadaolev ulatus ei ole selline, mis nõuaks uusi valimisi. Samas lisas ta, et asjaolude selgitamisega töö jätkub.

Samuti ei pidanud Ansip vajalikuks muuta Reformierakonna sisevalimiste korda. «Kui ma sõidan jalgrattaga ja panen jalgratta aia najale, käin korra toas ja avastan, et jalgratast ei ole, siis ilmselt muidugi ma olen olnud hooletu, kuid kellelgi pole olnud kohustust jalgratast varastada. Vargus on vargus, ka identiteedivargus on vargus,» lausus ta ja lisas, et mittetulundusühing on suur sõpruskond ja usaldusel on selles sõpruskonnas oluline osa.

Küsimusele, kas valimispettust peaksid uurima ka uurimisorganid, vastas Ansip, et peaminister ei saa uurimisasutustele ette kirjutada, kas nad peaksid millegagi tegelema või mitte. «Meie uurimisasutused langetavad oma otsused iseseisvalt, küllap nad hoiavad toimuval tähelepanelikult pilku peal,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles