Sisekontroll survestas ebaseaduslikult

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid ja valvekoer Lõuna-Eestis piiri kontrollimas. Illustratiivne foto.
Piirivalvurid ja valvekoer Lõuna-Eestis piiri kontrollimas. Illustratiivne foto. Foto: Kristjan Teedema

Politsei- ja piirivalveameti sisekontroll käitus ebaseaduslikult, kui pressis teadmatusest seadust rikkunud piirivalvurilt arestimaja ähvardusega välja töölt vabatahtliku lahkumise avalduse, otsustas Tallinna halduskohus.

Politsei- ja piirivalveameti sisekontrollitalituse Lõuna prefektuuri regionaalse talituse töötaja Silver Reilsoni jõulise käitumise tõttu peab riik ametist vabastatud piirivalvurile Ranno Allikule maksma ligi 8000 eurot saamata jäänud töötasu ja hüvitama 4400 eurot õigusabikulusid.

Värske kohtuotsus on tegelikult ühe suurema kriminaalasja järelkaja. See puudutab Lõuna prefektuuri piirivalve teabetalituses mullu augustis korraldatud ebaseaduslikku jälitusoperatsiooni.

Et töökäsi oli suvisel ajal vähe, kaasati operatsiooni muidu kontoris analüütilise tööga tegelenud kaks kolleegi. Üks neist, Ranno Alliku, kamandati bussijuhiks neljale äsja illegaalselt piiri ületanud välismaalasele.

Mõte oli sõita illegaalidega Tartusse kohtuma piiriületajate arvatava edasitoimetajaga. Selleks, et mees ümberlükkamatute tõenditega kinni võtta. Kõik olnuks korras, kui talituse juht Aleksander Ljubajev taotlenuks prokuratuuri kaudu kuriteo matkimiseks kohtult loa. Et see jäi tegemata, osutus kogu tegevus kriminaalseks.

Aasta varem hea töö eest Piirikotka rinnamärgi saanud Ljubajevilt oli see erakordselt lapsik viga. Tagantjärgi jälituslubasid ei vormistata Eestis enam aastaid. 29. augustil toimunud erioperatsioonist sai nii kiiresti piirivalve häbiplekk.

Selle avastamisel esitasid viis juhtunuga seotud piirivalvurit oktoobri lõpus vabatahtlikult ametist lahkumise avaldused. Prokuratuur alustas ebaseadusliku jälitustegevuse asjus kriminaalasja.

Põhimõtteliselt võinuks see lugu sellega lõppedagi. Ent juhtunut resoluutselt lahendama asunud sisekontrollitalitus sai paraku hakkama omapoolse prohmakaga.

Seaduse vastu eksinud piirivalvureid Tartust Võrusse üle kuulama kihutanud sisekontrollil sujus esialgu kõik tõrgeteta. Piirivalvurid möönsid viga ja andsid toimunust detailseid selgitusi.

Viiest kahtlusalusest polnud kaks kontoritööga seotud ametnikku üldse kursis asjaoluga, et jälitustööks puudus luba. See ei olnud nende pädevuses ja nad usaldasid kolleege.

Seetõttu on mõistetav, et sisekontrolli soovitusele kirjutada «vabatahtlikult» ametist lahkumise avaldus, soovisid mõlemad võtta järgmise päevani mõtlemisaega. Alguses olid uurijad sellega lahkelt nõus.

Olukord muutus, kui uurijad autosse istusid ja minekule asutasid. Mis autos täpselt toimus, teavad vaid asjaosalised. Kas oli see prokuratuuri või prefekti nõudmine, ent mingil põhjusel naasis sisekontrollis töötav jälitusametnik Silver Reilson kordonisse ja asus talle välisuksel vastu tulnud Ranno Allikut uuesti ootamatult jõuliselt töötlema.

Millega piirivalvureid täpsemalt ähvardati ja kuidas oma nõudmisi kohtule põhjendati, loe Postimehe paberlehest.

Tallinn, 24. september 2013. Pressinõukogu arutas Aleksander Ljubajevi kaebust Postimehe peale ja leidis, et leht rikkus head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles