Reservbrigaadikindral: ajateenistusse kutsutakse liiga vähe poisse

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Весенний шторм" Сил обороны Эстонии
"Весенний шторм" Сил обороны Эстонии Foto: Priit Simson.

Reservbrigaadikindral Urmas Roosimägi peab Eesti kaitseväe suurimaks probleemiks liiga vähest ajateenijate teenistusse võtmist, mis ei võimaldada moodustada korralikku reservi sõja ajaks.

«Kõige rohkem muret teeb mulle see, et kui me tahame saavutada operatiivreservi, siis me peame vastu võtma ja treenima piisavalt ajateenijaid, aga kahjuks me ei suuda neid praegu vastu võtta,» ütles Roosimägi.

Praegu igal aastal teenistusse kutsutavad 2600 noorsõdurit ei suuda tema sõnul mobilisatsiooni korral jätkusuutlikku operatiivreservi tagada.

Põhjuseks, mis kaitseressursside amet igal aastal ajateenijaid nii vähe vastu võtab, on tema sõnul kaitseväe ressursipuudus. Kinni on pandud Kalevi pataljon Jägalas, Tartu pataljon ja Pärnu üksik jalaväepataljon. «Mitte et ma oleksin nende kinnipanemise vastu, sest väeosad ei pea paiknema linnas, aga asemele pole midagi pakutud,» ütles Roosimägi.

«Igal kaitseväkke kutsumisel on poisse rohkem, kui me saame neid vastu võtta,» tõdes Roosimägi, kelle sõnul ei ole probleemiks, et poisid ei taha kaitseväkke tulla.

Samal ajal kui ei jätku vahendeid kaitsevõime arendamiseks kodus, kulutab riik Roosimägi hinnangul liiga palju välismissioonidele. «Raha selleks ei maksa mitte NATO, vaid meie ja järelikult me peame selle raha riigikaitse arendamisel kuskilt ära võtma.»

Roosimägi toetab Eesti armee baseerumist ajateenistusel, et saavutada usaldusväärne kaitsevõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles