Ministeerium võib keelata laste plaanilise vaktsineerimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripi vastu vaktsineerimine.
Gripi vastu vaktsineerimine. Foto: Peeter Langovits

Paljude arstide arvates tuleks uue gripi haigusjuhtude arvu kasvu tõttu võimalikult kiiresti peatada plaaniline laste vaktsineerimine muude haiguste vastu, sotsiaalministeerium lubab vastava soovituse välja saata siis, kui epideemia on välja kuulutatud.

Sotsiaalministeeriumi asekantsleri Ivi Normeti teatel tuleks aga kaaluda ka teistpidi kahjusid, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Kui me ikkagi jätame terved lapsed vaktsineerimata teiste haiguste vastu, siis sellel on omakorda tagajärjed,» selgitas Normet.

Viimase kahe nädala jooksul on erinevatesse ülemiste hingamisteede viirushaigustesse, sealhulgas uude grippi haigestumine nii palju tõusnud, et sotsiaalministeeriumi arvates on epideemia väljakuulutamise aeg peagi käes.

Asjatundjad panevad südamele, et ka aspiriini tarvitamisest tuleks praegu loobuda - esmaspäeval surnud poiss oli saanud muuhulgas aspiriini ja ei saa välistada, et sellel ravimil võib olla oma verd vedeldavate omaduste tõttu haiguskulu kiirel ägenemisel muu hulgas oma roll.

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Kalle-Talvik ütles Postimees.ee'le, et vaktsineerimise seost esmaspäeval elu kaotanud poisi juhtumiga ei ole siiski võimalik tõendada. «Teaduslikud uuringud ei näita, et vaktsineerimine põhjustaks haigestumist või immuunsuse nõrgenemist. Kindlasti pole võimalik seda väita, et vaktsiini edasilükkamine oleks midagi muutnud,» selgitas Kalle-Talvik.

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld märkis, et ülemiste hingamisteede nakkuste kõrgperioodil võib olla vaktsineerimiste edasi lükkamine vajalik, et arstidel jääks aega haigete inimestele abi andmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles