Reinsalu: Venemaa valmistub suurteks sõjalisteks operatsioonideks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid oletavad, et Venemaa ja Valgevene sügisesed ühisõppused sarnanevad õppusega Zapad-2009, mille käigus harjutati Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist.
Eksperdid oletavad, et Venemaa ja Valgevene sügisesed ühisõppused sarnanevad õppusega Zapad-2009, mille käigus harjutati Balti riikide ründamist ja Varssavile ennetava tuumalöögi andmist. Foto: SCANPIX

Venemaa korraldatav läbipaistmatu ja läänesuunalist rünnakut ette nägev suurõppus «Zapad 2013» ning lahingvalmiduse õppused lasevad järeldada, et Vene Föderatsioon valmistub läbi viima sõjalisi operatsioone, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu.

««Zapad 2013» ei ole läbipaistev õppus meie vaates. Olgugi, et Vene Föderatsioon avalikult on deklareerinud, et tegemist on terrorismivastase õppusega, kuid tõsiasi on see, et õppuse stsenaarium näeb ette terrorismivastase võitluse eskaleerumist konfliktiks NATO riikidega. Siit on põhjust teha järeldus, et tegu on lääneriikide vastase õppusega,» ütles kaitseminister Urmas Reinsalu täna valitsuse pressikonverentsil.

«Õppusele ei ole kutsutud ka Balti riikidest vaatlejaid. Sellise mahuga õppus mõjutab kindlasti negatiivselt meie regiooni julgeolekukeskkonda,» ütles Reinsalu.

«Jääb täiesti arusaamatuks, kui deklareeritud terrorismivastasesse õppusesse on kaasatud näiteks strateegiliste raketivägede eriüksused,» lisas kaitseminister.

«On tõsiasi, et Venemaa on oluliselt suurendanud lääne sõjaväeringkonnas oma võimekust ja kohalolekut. See on Eesti naabruses olev sõjaväeringkond, see on ainuke, kus näeme sellist isikkoosseisu kasvu – see on 2009. aasta 16 000 kaitseväelaselt kasvanud praeguseks ligi 100 000 kaitseväelaseni,» märkis Reinsalu.

«Näeme, et seda tüüpi õppused koos hiljutiste lahingvalmiduse õppustega, mida Venemaa on korraldanud, näitavad, et Venemaa valmistub oma sõjalises perspektiivis ja planeerimises läbi viima suuremahulisi ja kiireid sõjalisi operatsioone,» lausus Reinsalu.

Reinsalu kinnitas, et Eesti julgeolekuasutustel on info nendel õppustel toimuvast , samuti ollakse kontaktis NATO liitlastega ning sellest tehakse omad järeldused.

Samas rõhutas kaitseminister, et tegemist on õppustega ning praeguse informatsiooni põhjal pole praegu põhjust järeldada, et Eestile või Balti riikidele oleks neist reaalset sõjalist ohtu. «Aga peame arvestama, et sellises mahus läbipaistmatud õppused stsenaariumiga, mis näeb ette läänesuunalist rünnakut, on kindlasti julgeolekukeskkonda halvendava mõjuga.  See on tõsiasi, mida siin regioonis asuvad riigid peavad arvesse võtma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles