Signe Kivi EKA asukohavahetusest: mul on kahju ajast, energiast ja võitlusest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi tõdes, et kuigi kõrgkooli uue õppehoone tulevane asupaik Kalamajas on hea, on tal kahju EKA südalinna krundile pühendatud ajast ja energiast.

«Mul on kahju sellest ajast, energiast, võitlustest ja intellektuaalsest ning vaimsest panusest, mida selle koha nimel on teinud meie üliõpilased, õppejõud, arhitektid, linnavalitsus, toetajad ning ma ise, kuid täna võin olla rahulik teadmises, et Kotzebue tänava puhul on tegu väga hea asukohaga ning mul on siiras rõõm, et vana vabrikuhoone – kultuuriväärtus – leiab Kunstiakadeemia näol väärika asuka,» vastas Kivi küsimusele, kas tal on kahju, et EKA lahkub enda ajaloolisest asukohast.

Kivi lisas, et Kalamajas Kotzebue tänaval asuvat vana vabrikuhoonet kaalus EKA nõukogu kunstiakadeemia asukohana ka aastal 2006, kui toona jäi see õppehoone asupaiga hääletusel Tartu mnt 1 järel teisele kohale.

Eile otsustas nõukogu, et Kotzebue tänav on EKA uue õppehoone asukohaks sobiv, võttes muuhulgas arvesse Kalamaja piirkonna kiiret arengut viimastel aastatel. Lisaks räägib asukoha kasuks see, et seal saab õppetööd alustada juba 2016. aastal ja olemas on kinnitatud detailplaneering, rääkis Kivi.

«Täna on Kalamajja kogunenud mitmed olulised kultuuri- ja loomeinstitutsioonid nagu Kultuurikatel, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, Telliskivi loomelinnak, Eesti Disaini Maja ja mitmed muuseumid,» loetles ta ja ütles, et tegu on EKA heade koostööpartneritega.

Tudengite esindaja: vabrikuhoone on loometööks parem kui klaaskast

Kunstiakadeemia üliõpilasesinduse juhatuse esimees Richard Kuusk ütles, et tudengid suhtuvad uudisesse heakskiiduga. «Meil on hea meel, et asjad liiguvad,» sõnas ta.

Kuuse sõnul ei kahetse üliõpilased, et maja uus asukoht südalinnast eemale jääb. «Kotzebue 1 on ka tegelikult ikkagi linna keskuses ja loomingulise keskkonnana tundub ta päris adekvaatne koht olevat – see on suur vana tehasehoone, seal on palju ruumi, ruumid on avarad, valged. Mina isiklikult leian, et see on palju mõnusam keskkond loovtööks kui mingi klaasist kast.»

Küsimusele, kas Kalamajja kolimine tuli üllatusena, vastas üliõpilaste esindaja eitavalt. «Ei, me olime tegelikult pikka aega nõukogus seda valikut kaalunud ja mina näiteks tundsin Tartu maantee kohta juba alguses, et sinna see tõenäoliselt ei tule, sest kindlasti on mingid muud huvid selle platsi taga,» rääkis Kuusk.

Väga positiivsena tõi ta uue õppehoone juures välja ka selle, et maja saab töökorda paari aastaga. «On tõesti imepärane, et juba aastal 2016 on võimalik seal õppetööd alustada,» ütles tudengite esindaja.

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts (RKAS) sõlmisid eile koostöölepingu, mis sätestab poolte kohustused omandamaks Tallinnas Kotzebue tänav 1/Põhja pst 7 asuva ajaloolise vabrikuhoone eesmärgiga rajada sinna kaasaegne arhitektuuri-, disaini- ja kunstiülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles