Repliik: kahepalgeline kotkas

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Taro.
Igor Taro. Foto: .

«Ma olen oma abikaasa ettevõtmiste seaduslikkuses ja läbipaistvuses täiesti kindel,» ütles ühes intervjuus Moskva linnapea Juri Lužkov. Briti ajakirjandus teatas, et neil päevil ostis tema teinepool Jelena Baturina Suurbritannia kalleima häärberi, kui kuninganna palee muidugi välja arvata. Moskva linnapea proua on läbipaistvuse ja juriidilise korrektsuse musternäidis – kõik, mida tema käed Moskva linnavalitsuse ümber puudutavad, läheb alati korda.

Aga kunagine Venemaa rikkaim mees, Mihhail Hodorkovski, on viimased neli ja pool aastat veetnud vangistuses. Pole kogunud kuulsust jalgpalliklubide ega maailma suurimate paleede soetamisega. Polnud muidugi ka vaene mees, tegi 1990ndate aastate keskel ostetud hädisest õlifirmast riigi suurima naftaettevõtte, kasutades samu äriskeeme, mida teisedki tänini edukalt tegutsevad Vene naftaettevõtted. Kremli tänane loogika on selline, et poliitiliselt motiveeritud kohtuotsust ei saa poliitiliste hoobadega tühistada.

Kõike seda võiks pidada juhuste kokkusattumuseks, kui mitte presidendi Dmitri Medvedevi öeldud lause kohtumiselt oma haridusministriga: «Kui võetakse vastu otsus taotleda kodakondsust, peab inimene tundma ennast mugavalt, aga et end mugavalt tunda uuel maal, on vaja vallata keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles