Koalitsiooni häältega otsustati riigikogu tingimuslik istung

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus riigikogulaste öötööst 2008. aasta suvel
Meenutus riigikogulaste öötööst 2008. aasta suvel Foto: Toomas Huik

Valitsuskoalitsiooni häältega otsustati homme kell 18 võib-olla korraldada riigikogu täiendav istung.


Riigikogu töökavas on homseks planeeritud riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu teine lugemine, sama eelnõu kolmas lugemine on plaanis kolmapäeval.

Keskerakond on varem teada andnud, et eelnõu lugemist hakatakse hakkima vaheaegade võtmisega. Iga 151 esitatud muudatusettepaneku eel on võimalik kümme minutit nõu pidada, mis tähendaks, et tingituna riigikogu töögraafikust ei jõutaks kolmanda lugemise ja seaduse vastuvõtmiseni enne ületulevat nädalat.

Koalitsioon on aga huvitatud eelnõu lugemiste lõpetamisest juba sellel nädalal enne neljapäeval toimuvat riigikogu juhatuse valimist. Lisaaeg annaks selleks võimaluse.

Täna tegidki Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioonid riigikogu juhatusele ettepaneku kutsuda kaalukatel põhjustel teisipäeva õhtuks kokku riigikogu täiskogu täiendav istung, juhul kui teisipäevasel korralisel istungil ei jõuta eelnõu teise lugemisega valmis.

Kuna riigikogu juhatus ei saavutanud selles küsimuses konsensust, tõi riigikogu esimees Ene Ergma küsimuse täiskogu ette hääletusele.

Riigikogu kodu- ja töökorraseaduse järgi otsustab täiendava istungi toimumise riigikogu juhatus. Täiendava istungi kutsub kokku riigikogu esimees. Kokkukutsumisest teatab riigikogu esimees riigikogu liikmetele massiteabevahendite kaudu vähemalt kolm päeva enne täiendava istungi toimumist. Kaalukate põhjuste olemasolu korral võib etteteatamise aeg olla lühem.

Opositsiooni saadikud Ain Seppik, Kadri Simson, Jaanus Marrandi ja Eiki Nestor rõhutasid täna oma sõnavõttudes, et arusaamatuks jääb, millised on need kaalukad põhjused, miks istungit soovitakse kokku kutsuda kolme päeva tähtaega rikkudes.

Samuti nimetasid nad pretsedendituks moodust otsustada riigikogu täiendava istungi kokkukutsumine tingimuslikus sõnastuses. Simson ei saanud Ergmalt vastust ka küsimusele, läbi milliste massiteabevahendite kaudu selle istungi võimalikust toimumisest riigikogu saadikuid teavitada jõutakse. Veel häiris opositsiooni, et täiendava istungi teemaga tuldi välja alles pärast seda, kui istunginädala päevakord, mis eeldas seaduseelnõu teise lugemise lõpetamist teisipäeval, oli ära kinnitatud.

Koalitsiooni häältega 51:38 otsustati riigikogu täiendava istungi tingimuslik toimumine homme õhtul siiski ära.

Valitsuse esitatud eelnõu võrdsustab meeste ja naiste pensioniea ja tõstab selle alates 2026. aastast 65 aastani, sealjuures tõuseb pensioniiga alates 2017. aastast kolme kuu võrra igal aastal. Praegu on Eestis meeste pensioniiga 63 aastat, naistel aga tõuseb see 63 aastani 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles