Ümbermaetud nõukogude sõdurite sugulased esitavad kaebuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismäele maetud 12 punaväelase põrmud kaevati välja nelja päevaga.
Tõnismäele maetud 12 punaväelase põrmud kaevati välja nelja päevaga. Foto: Internet

Advokaat Mihhail Joffe esitab Euroopa Inimõiguste Kohtule kolme Tõnismäelt sõjaväekalmistule ümbermaetud NSV Liidu sõduri sugulaste kaebuse.


1944. aasta septembris Tallinnas peetud lahingutes hukkunud alampolkovnik Mihhail Kulikovi, kapten Aleksei Brjantsevi ja leitnant Vassili Volkovi sugulasi esindav Joffe soovib vaidlustada Eesti valitsuse otsuse matta sõdurite säilmed ümber sõjaväekalmistule ja teisaldada nende auks püstitatud pronkssõdur, vahendas Interfax.

Kaasmaalaste õigusabikeskuse Moskva-Rossijane juhi Joffe sõnul rikkus Eesti valitsus Genfi konventsiooni ja oleks enne ümbermatmist pidanud selleks saama sugulaste nõusoleku. Väidetavalt keeldus kohus arutamast ka hukkunute omakeste hagisid.

«Ma loodan, et kaebus saab valmis järgmisel nädalal,» ütles Joffe, kelle sõnul kirjeldati Eesti valitsuse koduleheküljel kolme Isamaasõja kangelast kui kurjategijaid, agressoreid ja vallutajaid.

Hiljuti rahuldas Strasbourgi inimõiguste kohus Joffe kaebuse, kes esindas endist nõukogude sõdurit Vassili Konovi, ja kohustas Läti riiki mehele tekitatud moraalse kahju eest maksma 30 000 eurot valuraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles