Ilves: Gruusiale oleks pidanud andma alliansi tegevuskava

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Täna Gruusia pealinna Thbilisisse sõitev Eesti president Toomas Hendrik Ilves avaldas

Financial Timesile

antud intervjuus kahetsust, et Gruusiale ei antud aprillis alliansi liikmelisuse tegevuskava.

«Me kahetseme, et me ei andnud Gruusiale NATO liikmelisuse tegevuskava (MAP), mis andis agressioonile rohelise tule,» ütles Ilves, kelle sõnul võimaldas see Venemaal olukorda piirkonnas destabiliseerida. Aprillis leppisid NATO liikmesriigid kokku, et Ukraina ja Gruusia edenemine vaadatakse uuesti üle selle aasta lõpus.

«Kas me võime oma partneriks pidada riiki [Venemaad], kes sellisel moel käitub?» küsis Ilves, kelle sõnul sunnib idanaabri nahaalne käitumine euroliidu Venemaa-poliitikat ümber hindama.

«Me ei tohiks praegu oma pead liiva alla peita,» lisas Ilves, kelle hinnangul on raske kõigil riikidel näha Venemaa ja Euroopa Liidu suhteid samadelt alustelt.

Läti, Leedu, Eesti ja Poola riigipead avaldasid sel laupäeval avalduse, milles mõistsid Venemaa tegevuse Gruusias hukka ning avaldasid muret Venemaa Gruusia-vastase sõjategevuse pärast.

Ilvese kinnitusel pole vaatamata Itaalia kartustele tegemist Vene-vastase koalitsiooni loomisega, vaid toetusega demokraatlikult valitud Gruusia valitsusele, sest Venemaa nõudmine vahetada Gruusia presidenti on 21. sajandil lubamatu.

Ilves tõi konflikti põhjusena välja euroliidu ja Venemaa vahelise viisapoliitika, mis võimaldas separatistlike vabariikide kodanikel pääseda kergemini Euroopa Liidu liikmesriikidesse kui Gruusia kodanikel.

President Toomas Hendrik Ilves sõidab täna hommikul koos Poola riigipea Lech Kaczyński, Leedu riigipea Valdas Adamkuse, Ukraina riigipea Viktor Juštšenko ning Läti peaministri Ivars Godmanisega Gruusiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles