Väliskomisjon leppis kokku Ukraina toetuseks tehtava avalduse teksti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjon sai valmis homme algatatava avalduse eelnõu, millega parlament mõistab hukka Venemaa Föderatsiooni relvajõudude agressiooni Ukraina vastu, Krimmi okupeerimise ja Venemaa katsed Ukraina ühiskonda lõhestada.

Väliskomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Marko Mihkelsoni sõnul nõuab riigikogu ühtlasi Vene okupatsioonivägede kohest lahkumist Ukraina territooriumilt ja kahepoolse sõjaväebaaside lepingu täitmist.

Avalduse eelnõu kohaselt on Vene Föderatsiooni tegevus vastuolus rahvusvahelise õigusega, sealhulgas ÜRO harta, Helsingi lõppakti, Budapesti memorandumi ning Ukraina ja Venemaa vahel sõlmitud kahepoolsete lepingutega. «Tunnustame Ukraina ülemraadat kui rahva valitud legitiimset võimuorganit, mille kahtluse alla seadmine Venemaa poolt on otsene sekkumine Ukraina siseasjadesse,» ütles Mihkelson Postimehele.

Tema sõnul peab parlament avalduse eelnõu kohaselt vajalikuks rahvusvaheliste vaatlusmissioonide viivitamatut saatmist Ukrainasse ning kutsub Euroopa Liitu astuma samme võimalikult kiireks assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu sõlmimiseks. «Kutsume üles toetama kõigiti ka Ukraina demokraatlikke, poliitilisi ja majanduslikke reforme ning rahvusvahelist kogukonda osutama Ukrainale kiiret majandusabi,» märkis Mihkelson.

Riigikogu väliskomisjon on juba alustanud avalduse eelnõule allkirjade kogumist. «Loodan, et sellele tuleb kõigist fraktsioonidest päris korralik arv allkirju, vähemalt tänane komisjoni istung oli selles suhtes äärmiselt konstruktiivne,» lausus ta ning lisas, et avalduse teksti toetas komisjon üksmeelselt.

Väliskomisjon annab eelnõu parlamendi menetlusse homme kell 12 algaval täiendaval istungil, kus tuleb olulise tähtsusega riikliku küsimusena arutlusele olukord Ukrainas. Arutelul esineb ettekandega välisminister Urmas Paet ning samuti saavad sõna võtta fraktsioonide esindajad. Riigikogu peaks avalduse vastu võtma teisel täiendaval istungil, mis algab kolmapäeval kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles