Rahvaliidu ja sotside ühinemise luhtumine lõi Pihli tooli kõikuma

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.
Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits.

Kuigi Rahvaliiduga ühinemine luhtus, soovib osa sotside juhtkujudest kutsuda sügisel kokku erakorralise üldkogu, et teha muudatusi juhatuse koosseisus. Kõikuma on löödud ka esimees Jüri Pihli tool.


Täna õhtul koguneb sotside laiendatud juhatus. Postimehe andmetel on üks päevakorrapunkt kutsuda sügisel kokku erakorraline üldkogu. Esialgse kava kohaselt oleks üldkogu kokku kutsutud siis, kui Rahvaliit ja sotsid oleksid ühinenud. Praeguses plaanis näevad mitmed sotsiaaldemokraadid soovi vahetada Jüri Pihl välja Rahvaliiduga ühinemist vedanud Indrek Saare vastu. Saare tõusmist sotside juhiks toetab Postimehe andmetel ka sotside Toompea raudvara Eiki Nestor.

Üldkogu kokkukutsumist põhjendatakse sellega, et Rahvaliidust ületulnuid tuleb rohkem erakonda integreerida. Nestor leidis, et üldkogu kokkukutsumine on igati õigustatud. «Kui meiega on liitunud ja liitub veelgi hulk aktiivseid ja hakkajaid inimesi, on igati loogiline, et nad kaasatakse erakonnasiseste vabade valimiste kaudu partei juhtimisse,» ütles Nestor.

Pihl ütles, et tema ei tea päevakorrapunkti, mis käsitleb üldkogu kokkukutsumist, kuid see võib alati lisanduda, kui päevakord kinnitatakse. «Mulle jääb aga arusaamatuks, miks peaksime 50–100 endist rahvaliitlast üldkogu abil integreerima,» imestas Pihl. «Juhatus otsustas, et üldkogu tuleb kokku kahe erakonna ühinemisel, aga seda ju ei juhtunud.»

Korraline üldkogu peaks olema tuleva aasta mais, mil on juba seeditud märtsikuiste riigikogu valimiste tulemused ning seetõttu oleks mitmete Postimehega vestelnud sotside hinnangul loogiline, et võib tekkida vajadus juhtkonnas muudatusi teha. «Kui hakata sügisel juhti vahetama, seisame peagi samal real roheliste ja rahvaliitlastega – oleme lõhestunud, ebakindlad ja heitlikud,» leidis üks sotsiaaldemokraat.

Rahvaliidust loodeti ühinemisprotsessi alguses saada sotsidele tuge 1500–2000 inimese näol. Nende ennustuste põhjal jagati rahvaliitlastele ka lubadusi kõrgetele kohtadele riigikogu valimisnimekirjades. Praeguste ületulekuarvude järgi ei ole Pihlil põhjust n-ö omadelt kohti ära võtta ning sellepärast võib-olla tekkis ka soov juhtkonda muuta. Saare tõusmist juhiks toetavad Postimehe andmetel ka mitmed mõjukad sotsidega liitunud rahvaliitlased.

Saarest sotside juhi tegemise soov ei ole esmakordne. Seda püüti ka läinud aasta lõpus enne jõule, mil sotside siselist oli täis arusaamatuses ja imestunud liikmete kirju. Avaldati mõistmatust, miks nende esimees Pihl kaitsepolitseile esitatud avalduses kolme ministrit – reformierakondlasi Andrus Ansipit, Rein Langi ja Urmas Paeti – riigireetmises süüdistas ja miks ta sellest erakonnas ei rääkinud.

Ka siis oli ühel juhatuse kogunemise eel õhus elektrit ning Toompea tagatubades arutati, kui suur osa juhatusest toetab üldkogu kokkukutsumist ning Pihli mahavõtmist. Siis saadi aga aru, et täit kindlust juhatuses Pihli-vastast jõudu koguda pole ning asi jäeti katki.

Oma osa selles aktsioonis oli ka selles, et paljud erakonna liikmed ei suutnud endiselt leppida sotside-Keskerakonna koalitsiooniga pealinnas.

Juhtkonna noorenemise vajadusele vihjas maikuus Postimehele antud intervjuus ka sotside juhatuse liige Marju Lauristin. Tõsi – seda küll erakondade ühinemise valguses. «Ausameelse ühinemise avalikuks finišiks saab loodetavasti veel sellel aastal toimuv üldkogu, mis valib uue ühise juhtkonna,» ütles Lauristin. «Tahaks väga, et sellest kujuneks tugevalt noorenenud, oma väärtustega ka valijaid inspireeriv meeskond.»

Pihlilt võib tüüri üle võtta Indrek Saar

Võimaliku uue juhina on välja käidud kolm nime:
• Indrek Saar (sai üldkogul, kui ta erakonna üheks kolmest aseesimeheks valiti, kõige suurema toetuse)
•    Sven Mikser
•    Kalvi Kõva

Eksrahvaliitlased, kel lootus juhatusse jõuda:
•    Jaak Allik
•    Anto Liivat
•    Karel Rüütli
•    Ene Tomberg
•    Tiit Tammsaar
•    Jaanus Marrandi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles