Samost saadab Euroopa Komisjonile kirja palvega luua uus telekanal

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost.
Anvar Samost. Foto: Liis Treimann / Postimees

IRLi europarlamendi kandidaat Anvar Samost saadab homme Euroopa Komisjonile kirja, kus käib välja idee luua üle-euroopaline venekeelne telekanal, mis oleks vastukaaluks Venemaa Kremli-meelsele infotulvale.

«See kiri on mul valmis,» ütles Samost, endine ajakirjanik ja mitmekordne peatoimetaja. «Sinna tuleb peale minu veel hulk allkirju praegustelt ja endistelt meediajuhtidelt Balti riikidest ja Soomest.» Tõenäoliselt saadab ta homme kirja ära.

Samost usub, et tal on asjast huvitatud riikide esindus koos. «Ma olen andnud ka Läti ja Leedu ajakirjandusele sel teemal intervjuusid. Täna hommikul rääkisin endise Helsinkin Sanomat peatoimetaja Mikael Pentikäineniga, kes samuti kandideerib Euroopa Parlamenti.»

Ka on Eesti kultuuriminister Urve Tiidus ideest huvitatud. Samost kohtub temaga järgmisel nädalal, et täpsemalt arutada.

Mis oleks Eesti panus selles üle-euroopalises projektis?

«Kui see idee õnnestub, siis see on juba suur panus.»

Kes idee kinni maksab?

«Rahastama peaks seda kindlasti Euroopa Liit, sest see ei ole odav projekt. Kahe miljoni euroga seda kindlasti ei tee. See peaks olema hästi tehtud ja vaatajatele atraktiivne. Eesti panus võiks olla ka näiteks see, et selle telejaama peakontor võiks paikneda Tallinnas. Siin on palju venekeelseid ajakirjanikke.»

Kui paljud praeguseks kirjale alla kirjutanud on, Samost ütlema ei soostu. «Vähemalt igast riigist üks inimene.»

Samosti idee sai alguse teleintervjuu ajal. Seejärel avaldas ta Postimehes arvamusartikli, kus ütles, et ühele riigile käiks konkurentsivõimelise venekeelse telekanali loomine üle jõu ja et Euroopa jaoks oleks see võimalus kasvatada pehme jõu võimekust.

«Kui Eesti näitaks koos Läti ja Leeduga tahet ja oleks eestvedajaks, siis on praegu parim hetk tegutseda.»

Ka peaminister Taavi Rõivas toetas täna valitsuse pressikonverentsil ideed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles