Ilves: Lähis-Ida jõuab rahuni diplomaatia ja läbirääkimistega

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese kohtumine president Shimon Peresiga
President Toomas Hendrik Ilvese kohtumine president Shimon Peresiga Foto: Raigo Pajula

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves märkis täna Iisraelis riigivisiidil kohtumistel sealsete juhtidega, et püsiva rahuni jõuab Lähis-Ida sõja asemel diplomaatiaga.


Ilves sõnas kohtumisel Iisraeli presidendi Shimon Peresiga, et nii Iisrael kui Eesti teavad, mida tähendab enda olemasolu eest seista ja võidelda. «Eesti mõistab Iisraeli julgeolekumuresid. Aga samas on ilmne vajadus saavutada Lähis-Idas püsiv rahu,» ütles president Ilves. Selle rahuni ei jõuta Ilvese kinnitusel sõjaga, vaid diplomaatia ja läbirääkimistega, mis toetuvad kahe riigi – Iisraeli ja loodava Palestiina – lahendusele.

Kõneldes Eesti-Iisraeli suhetest, nimetas president Ilves neid väga headeks, soojadeks, mõistvateks ja asjalikeks ning järjest tihenevateks.

Tänasel Eesti riigipea kohtumisel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga keskenduti kahe maa majandus- ja kaubandussuhetele.

«Alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga on Eesti ja Iisraeli kaubavahetus kasvanud küll poole võrra, kuid puudu jääb haardest võrreldes Eesti teiste kaubanduspartneritega,» nentis Ilves. Eesti ja Iisrael on tema sõnul mõlemad huvitatud uute tehnoloogiate uurimisest ja rakendamisest, et kahe riigi koostööl võiks tulevikku olla näiteks infotehnoloogia, energiasäästliku ehitamise, taastuvenergia ja energiatehnoloogiate vallas.

President Ilves ja peaminister Netanyahu rääkisid ka Eesti-Iisreali võimalikust koostööst küberkaitse, e-valitsuse ja põlevkivi alal.

Eesti riigipea kohtus ka Iisraeli parlamendi, Knesseti opositsiooni liidri Tzipi Livniga ja Iisraeli Panga presidendi Stanley Fischeriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles