Lugeja küsib: mida teha, kui leian oma nime ootamatult erakonna nimekirjast?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Olen juba ligi kaks kuud soovinud erakonnalt näha enda avaldust, kus ma olen andnud nõusoleku nende erakonnaga liitumiseks. Kõigepealt kirjutasin digiallkirjastatud teabenõude ning saatsin selle nende infomeilile, kust küsiti mu tolleaegse elukoha kohta. Saatsin mitmeid meeldetuletusi, kuid vastust ei tulnud. Pöördusin siis maakohtu registriosakonna poole, kuna ka nendel on info erakonnaliikmete nimekirja kohta. Lootsin, et nad saavad kasvõi erakonnale mingi kirja saata, aga targemaks ma ei saanud. Lõpuks kirjutasin erakonna esimehele, kellelt ma oma murele lahendust ei saanud, kuid vähemalt suunas erakonnaliikmete nimekirja haldaja poole. Lisaks veel arvas, et äkki on isikud erinevad, kuid mul ei ole üldse levinud nimi. Tundis muret ka sellepärast, et äkki olen ma segadusse sattunud erakonna nimevahetuse tõttu ja ma mäletan, et astusin teise erakonda. Igatahes järgmine kiri läks siis teele erakonna selle ringkonna liikmete nimekirja haldajale. Sellega seoses soovingi teada, kas pole siis tõesti ühtegi asutust, kes saaks erakonnale teha hoiatuse või ettekirjutuse või kes neid kontrolliks? Äkki oskab ka keegi vastata sellele küsimusele, et kas erakonnad peavad järgima avaliku teabe seadust ja täitma teabenõude viivituseta, kuid mitte hiljem kui viie tööpäeva jooksul?

Vastab Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Margit Liivoja.

Teie poolt kirjeldatud juhtumit tuleks käsitleda isikuandmete kaitse seaduse § 19 valguses ehk inimesel on õigus saada teavet ja tema kohta käivaid isikuandmeid. Antud paragrahvi kohaselt peab isikuandmete töötleja inimesele tema soovil teatavaks tegema kõik tema kohta käivad andmed, samuti tema andemete töötlemise eesmärgi. Sama paragrahvi lõige 3 ütleb, et isikuandmete töötleja on kohustatud andma inimesele teavet ja väljastama nõutavad isikuandmed või põhjendama andmete väljastamisest või teabe andmisest keeldumist avalduse saamise päevale järgneva viie tööpäeva jooksul. Kui inimese palvet talle tema kohta käivate andmete edastamise osas eiratakse, on tal alati õigus pöörduda Andmekaitse inspektsiooni poole.

Kui inimene leiab oma nime äriregistris erakonna nimekirjast, aga on veendunud, et ta ei ole kunagi erakonda astunud, on tal õigus pöörduda oma nime registrist eemaldamiseks kohtu registriosakonna poole.

Avaliku teabe seadust peavad erakonnad järgima niivõrd, kuivõrd neid rahastatakse riigieelarvest. Avaliku teabe seaduse § 5 sätestab, et füüsilisest isikust ettevõtja, mittetulundusühing, sihtasutus või äriühing on võrdsustatud avaliku teabe valdajaga teabe osas, mis puudutab riigi või kohaliku omavalitsuse eelarvest avalike ülesannete täitmiseks või toetusena antud vahendite kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles