Täna Postimehes: sajad lapsed saavad kodus peksa

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

8-aastane Alla (nimi muudetud - RB) on tragi ja tubli tüdruk. Oma vanuse kohta ebaharilikult väikest kasvu, kuid sellevõrra hakkajam. Ei oskaks arvatagi, et Alla on viimase aja ühe jõhkrama lapsepeksu kriminaalasja ohver. Tema kasuisa istub toimepandu tõttu juba kolmandat aastat vangis ja peaks sinna jääma veel aastaks ajaks.

Loodetavasti ei vii tema, Alla ema ja väikese tüdruku eluteed neid uuesti kokku. See, mis selles peres mõned aastad tagasi veel toimus, tundub uskumatu.

Kasuisa peksis Allat igal väiksemalgi ettekäändel. Näiteid? Rusikate ja jalgadega löömised olid sisuliselt igapäevased. 2012. aasta mais juhtus ühel päeval nii, et väike tüdruk istus voodil kasuisal ees, ärritunud mees tõukas last nii tugevalt, et see näoga vastu seina kukkus ning peapõrutuse sai. Järgnes haiglasse sõit ja meedikud teavitasid arvatavast koduvägivallast politseisse.

Alustati uurimist. Kasuisa oli küll kriminaalkorras korra karistatud, kuid seda mitte vägivaldse kuriteo eest. Ta juhtis purjuspäi autot. Nii suhtusid uurijad esialgu kasuisasse leebelt ja lasid end talitseda lubanud mehe vabadusse.

Koduse vägivalla tõeline ulatus selgus alles neli kuud hiljem, kui politsei sai Alla Lasnamäe koju väljakutse. Kogenud politseipatrull avastas eest õõvastava vaatepildi - üleni siniseks pekstud ja peast rebitud juustega, pooleldi kiilaspäise väikese tüdruku. Mis siis juhtus? Selgus, et hoolimata kriminaalasjast polnud alkoholiga kimpus olnud kasuisa väikese lapse kallal jõhkrutsemist lõpetanud. Vähe sellest, sageli sai peksa ka ema, kes meest armastas ja talle kõik andestas.

Kõik see ei pruukinukski lõppeda, kui polnuks ema sõbrannasid, kes naisele külla minnes leidsid eest lapse toas teki all lamanud hirmunud sõbranna ja eelkirjeldatud olekus lapse. Samas kõrval oli suur pahmakas Alla juukseid.

Avanenud vaatepilt ei andnud võimalustki kahetimõistmiseks. Sõbrannad põgenesid jooksujalu korterist ja helistasid politseisse. Mis siis oli juhtunud? Eelneval ööl olid ema ja isa taas tülitsenud. Puhkenud kisa ajas Alla oma toas nutma, misjärel pöördus isa viha lapse vastu.

Mees läks lapse tuppa, tiris ta juukseidpidi voodist välja ja hakkas peksma. Peksa sai ka last kaitsta üritanud ema. Paraku oli see ka kõik. Politseisse teatamiseks polnud armastav naine suuteline. Mis sageli on lapsepeksu juhtumeid uurivate ametnike jaoks tavapärane.

Rääkima julges naine hakata alles siis, kui oli selge, et mehel pole vangiminekust pääsu. Ta kirjeldas, kuidas väike Alla päevad läbi muidu rõõmsameelne oli, kuid mida lähemale jõudis kasuisa töölt kojujõudmise aeg, seda endasse tõmbunumaks laps muutus.

Puhkepäevadest ei tasu siin üldse rääkida, neil sulgus Alla oma tuppa, üritades purjakil kasuisale lihtsalt mitte silma alla sattuda. Kohus mõistis kasuisale lõpuks kolme aasta ja nelja kuu pikkuse reaalse vangistuse.  

See on lapsepeksmise eest selgelt üle keskmise karistus. Kuid eelkirjeldatud juhtum ise on samuti nö. üle keskmise.

Loe edasi paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles