Hirm Talibani ees on levinud Afganistani põhjaprovintsidesse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Kabulis.
Valimisreklaamid Kabulis. Foto: SCANPIX

Kui varem tegutsesid Talibani mässulised pigem Afganistani lõuna- ja idaprovintsides, siis nüüd on mässuliste tegevusest järjest rohkem märke ka riigi põhjaosas ning see omakorda heidab tumedaid varje 18. septembril toimuvatele parlamendivalimistele, teatab uudistevõrk AFP.


Enim on halvenenud olukord kirdeprovintsis Kunduzis, kuid murelikud on ka Balkhi, Faryabi ja Jawzjani inimesed. Nad ei tea enam, kui ohutu on minna valima.

«Talibani võitlejaid pole meie külas mitte enam piiratud arvul, vaid sadades,» rääkis 22-aastane Mohammad Feda, kes elab Balkhi provintsis Boka külas. Tema sõnul on mässuliste arv kasvanud just viimastel kuudel ning nüüd on neid paljudes külades näha nii päeval kui öösel.

Feda jutu järgi aitab Talibanil värbamistööd teha lokkav töötus noorte meeste seas. «Taliban maksab 12 000 afgaani (ligi 3000 krooni – toim) neile, kes liituvad nende võitlusega valitsuse ja rahvusvaheliste vägede vastu,» rääkis ta.

«Nende töö on varitseda öösiti Balkh-Jawzjani maanteel väliskonvoisid,» jutustas Feda, viidates Kesk-Aasiast NATO Afganistani baasidesse varustust toovatele konvoidele.

«Valimisi ei saa pidada, keegi ei saa minna valimisjaoskonda, sest Taliban on hoiatanud inimesi osalemise eest,» rääkis Afganistani Iseseisva Valimiskomisjoni anonüümsust palunud Balkhi provintsi Chahar Bolaki piirkonna ametnik. «Ma olen Chahar Bolakis elanud kogu oma elu, kuid nüüd ei saa ma sinna aegajalt julgeoleku pärast minna.»

Balkhi politseiülem kindral Esmatullah Alizia ütles, et nad loodavad valimiste ajal Afganistani ja NATO vägede toetusele. «Praegu hoiab Balkhi provintsis korda vaid rahvuslik politsei, kuid valimiste ajal liituvad nendega armee ja rahvusvahelised väed ning julgeolekujõud kolmekordistuvad võrreldes praegusega,» rääkis ta.

Valimiskomisjoni pressiesindaja Noor Mahommad Noor tunnistas möödunud nädalal, et 938 valimisjaoskonda ehk umbes 14 protsenti jääb avamata, sest ei suudeta korraldada nende turvamist.


Mullu augustis toimunud presidendi- ja piirkonnavalimiste ajal tappis ja vigastas Taliban sadu valima minna üritanud inimesi. Tänavu on Taliban tapnud kolm parlamendikandidaati. Viimati sai mässuliste pommirünnakus läbi surma Ida-Afganistanis Khostis kampaaniat teinud Sayedullah Sayed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles