Eesti mägironijate vallutatud mäetipp saab nimeks Uku

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal vallutasid seitse eesti mägironijat Kunluni mäestikus Hiinas esimestena maailmas kaks üle viie kilomeetri kõrgust mäetippu.
Ajaloolise tipuvallutusega said hakkama (vasakult) Marko Aasa, Priit Joosu ja Kristjan-Erik Suurväli.
2010. aastal vallutasid seitse eesti mägironijat Kunluni mäestikus Hiinas esimestena maailmas kaks üle viie kilomeetri kõrgust mäetippu. Ajaloolise tipuvallutusega said hakkama (vasakult) Marko Aasa, Priit Joosu ja Kristjan-Erik Suurväli. Foto: Kristjan-Erik Suurväli

Hiinas Kunluni mäestikus augusti alguses eesti mägironijate poolt esimestena maailmas vallutatud kahest üle viie kilomeetri kõrgusest mäetipust üks hakkab kandma Uku nime, teise nimi on veel lahtine.

«Uku oli meil sellepärast, et esiteks on ta ajalooline figuur Eestimaal ja teistpidi, tolle mäe otsas oli meiega Marko Aasa, kes käis kõige ees ja tegi rada ja tema poja nimi on ka Uku ja siis läks nagu kokku,» rääkis ekspeditsioonjuht Kristjan-Erik Suurväli ETV saates «Ringvaade», vahendas ERR Uudised.

Ta märkis, et esimesele mäele nime valimine oli ebademokraatlik protsess. «Grupijuht arvas, et võiks panna sellise nime, keegi vastu ei vaielnud.»

Kõrgema, 5740 meetri kõrguse mäe nimi on veel lahtine, kuid Suurväli sõnul mõeldakse ka sellele midagi eestipärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles