Videoküsitlus: mida ootate parlamendi uuelt koosseisult?

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna on eelhääletuse neljas päev. Postimees külastas kolme valimisjaoskonda Tallinnas, et uurida, millised on inimeste ootused parlamendi uue koosseisu suhtes.

Valimisjaoskond number 39, Lasnamäe Centrum. Järjekorda küll polnud, kuid käis väga aktiivne hääletamine. Äsja oma hääle valimiskasti lisanud vanem proua Niina ütles, et tema arvates on Eestil suur probleem siit lahkuvate inimestega ning just sellega peaks parlamendi uus koosseis tegelema hakkama. «Et noored tuleksid tagasi ja elaksid siin. Et pensionär saaks suurema leivatüki osta,» kirjeldas Niina, kelle arvates saavad inimeste probleemid alguse sellest, et raha lihtsalt pole.

Andres ütles, et tema jaoks oleks oluline, et majandus kasvaks ning noortele oleks tagatud hea haridus. «Olen positiivselt meelestatud,» ütles mees, et usub Eesti positiivsesse arengusse järgneva nelja aasta jooksul. 

Valimisjaoskond number 21, Kristiine keskus. Ka seal oli palju valijaid ja kabiinid olid kogu aeg hõivatud. Postimehe külaskäigu ajal oli tekkinud isegi väike järjekord.

«Mina ootan, et madalapalgalistele inimestele tehakse maksuvabastus miinimumpalga pealt. 400-500 eurot oleks madalapalgalisele pragusel hetkel suur toetus,» kirjeldas Anu, mis on tema suurim ootus. Ta tunnistas, et hääletama tulemise ajendiks oli vastumeelsus Reformierakonna suhtes. Naise ootused parlamendi uue koosseisu suhtes pole kõrged. «Ma ei usu, et palju muutub. Kui kõik pakuvad kõrgemat miinimumpalka, siis on ehk lootus, et midagigi tuleb. Suuri lootusi küll pole,» sõnas ta.

Oravaparteile toetust näitama ei tulnud ka Veiko: «Esimene asi, mis ma silmas pidasin, oli see, et üks partei on olnud kaheksa aastat võimul. See on põhiline.» Ta lisas, et Eestis tuleks tõsiselt tegeleda sellega, et inimesed siit ei lahkuks.

Mehe arvates oleks hea, kui lisaks suurparteidele saaksid parlamendis esindatud ka väiksed erakonnad. «Olen lootusrikas nelja aasta suhtes ja arvan, et elu muutub paremaks. Oleme küll elanud ja saanud siiamaani hakkama piskuga, aga aeg oleks muuta seda asja,» ütles Veiko Postimehele. 

Valimisjaoskond number 16, Tallinna linnavalitsus. Erinevalt Lasnamäe Centrumist ja Kristiine keskusest oli selles valimisjaoskonnas üsna vaikne. Kella 14 seisuga oli päeva jooksul oma hääle andnud ligi 15 inimest.

Valima tulnud Pille-Riin ütles Postimehele, et tema valik oli ajendatud ikka sellest, et Eesti elu läheks paremaks ja et head inimesed saaksid jälle riigikokku.

«Ma ei ütleks, et ma ootan mingeid konkreetseid asju. Ootan, et Eesti elu sujuks paremini, probleemid laheneksid. Võib-olla mul endal polegi neid nii palju, aga nendel kellel on,» kirjeldas Pille-Riin, kelle arvates on eestlastel sotsiaalvaldkonnas palju probleeme. Tema arvates ei tohiks neid inimesi unarusse jätta ning tegelema probleemidega nii nagu riigil võimekust on. Samuti lisas Pille-Riin, et olulised teemad on ka julgeolek, lapsed ja haridus. 

Maakonnakeskuses on võimalik hääletada täna õhtu kella 20-ni sõltumata isiku registrijärgsest elukohast. Eelhääletamine kõikides valimisjaoskondades toimub 23.-25. veebruarini. Sel perioodil saab hääletada nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool elukohta hääletamist korraldavas jaoskonnas.

Elektrooniliselt saab hääletada aadressil www.valimised.ee kuni 25. veebruari kella 18-ni. Valimispäeval, 1. märtsil saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Rohkem informatsiooni valimiste kohta leiab siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles