Mogherini: EL peab Eston Kohvri juhtumit rahvusvahelise õiguse rikkumiseks

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini
Federica Mogherini Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

​Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Federica Mogherini vastas Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti arupärimisele seoses Eesti politseiametniku Eston Kohvri röövimisega ja Moskvas vangis hoidmisega.

Mogherini kinnitas Paetile saadetud vastuses, et Eston Kohvri röövimine Venemaa julgeolekuteenistuste poolt Eesti territooriumil Eesti-Vene piiri lähistel on pälvinud Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja täit tähelepanu. Mogherini lisas, et selle murettekitava vahejuhtumi küsimus on korduvalt tõstatatud kohtumistel Venemaa ametivõimudega.

Samuti ütles Mogherini oma vastuskirjas Paetile, et Euroopa Liit on teinud ühemõtteliselt selgeks, et liidu kodaniku sellisel viisil röövimine ja meelevaldne kinnipidamine Venemaa Föderatsiooni poolt kujutab endast rahvusvahelise õiguse rikkumist ja piiride puutumatuse põhimõtte rikkumist.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul tuleb Eston Kohvri juhtumit järjepidevalt rahvusvahelise üldsuse tähelepanu all hoida kuni tema vabastamiseni. «Praeguseks on Venemaa röövinud Eston Kohveri elust juba üle seitsme kuu ning kohtupidamise farss jätkub. See uurimine ja kohtupidamine on illegaalsed ning Kohver tuleb vabastada,» ütles Paet.

«Euroopa Liit jätkab Eston Kohvri juhtumi tähelepanelikku jälgimist, nõudes endiselt Kohveri viivitamatut vabastamist ja turvalist tagasitoimetamist Eestisse,» ütles Mogherini. «Euroopa Liit tuletab ka jätkuvalt meelde, et Eston Kohverit tuleks kohelda kooskõlas Venemaa Föderatsiooni poolt võetud kohustustega, mis tulenevad rahvusvahelistest inimõigusi käsitlevatest õigusaktidest,» lisas välisasjade kõrge esindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles