Rõivas: kui töövõimereform jõustub hiljem, peab tulemus olema parem

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Raekoja platsil toimus puuetega inimeste meeleavaldus töövõimereformi peatamiseks.
Tartus Raekoja platsil toimus puuetega inimeste meeleavaldus töövõimereformi peatamiseks. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Peaminister Taavi Rõivase kinnitusel hakkab valitsus homme arutama sotsiaalministrite Margus Tsahkna (IRL) ja Rannar Vassiljev (SDE) ettepanekut lükata töövõimereform vähemalt pool aastat edasi.

«Soovin kindlust, et kui töövõimereform jõustub hiljem, saab tulemus olema parem. Arutame ministrite ettepanekut homme valitsuses. Tegemist on viimase 15 aasta kõige olulisema sotsiaalvaldkonna reformiga ja meil peab olema veendumus, et reformi tulemusena paranevad oluliselt erivajadustega inimeste võimalused tööle saada,» rääkis Taavi Rõivas.

Uued ministrid on jõudnud järeldusele, et reformi ettevalmistustega ei jõuta 1. jaanuariks 2016 valmis ning see tuleb vähemalt pool aastat edasi lükata.

Sotsiaalministeeriumi vahehinnangus jõuti järeldusele, et mõistlik on töövõimereform käivitada järk-järgult. Etapiviisiline käivitumine tähendab, et töövõimetoetuse seaduse jõustumine lükkub poole aasta võrra edasi ning töötukassa hakkab inimeste töövõimet hindama alates 1. juulist 2016.

Töövõimereformi ettevalmistamist alustas sotsiaalministeerium üle kolme aasta tagasi. Vahepeal peaaegu aasta, kui seni reformi vedanud sotsiaalministeeriumi ametnikud töölt lahkusid, reformi ettevalmistused takerdusid. Kui 2012. aasta lõpus sai sotsiaalministriks Taavi Rõivas, võttis ta selle reformi oma põhieesmärgiks. Veelgi jõulisemalt soovis Rõivas töövõimereformi käivitada, kui temast 2014 kevadel peaminister sai.

Seadused võeti riigikogus vastu hoolimata puuetega inimeste organisatsioonide meeleheitlikest püüetest teha Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsusele selgeks, et ettevalmistataval kujul ei ole võimalik rohkem kui sadat tuhandet inimest sisuliselt aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles