«Olukorrast riigis»: inimesed, olge rahulikud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatar
Tatar Foto: Lauri Kulpsoo

Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arutlesid saatejuhid, miks Eesti inimesed käivad praegu poodides ja ostavad kokku tatart, makarone ja muudki.

Anvar Samosti sõnul oli isegi Maxima poeketi jaoks üllatuseks, et tang- ja kuivaineid ostetakse paaegu kolmandiku võrra rohkem kui mullu samal ajal ning mida rohkem defitsiidist ja hinnatõusust räägitakse, seda rohkem tarbijad ostavad.

«Ma ausalt öeldes ei saa aru, millest see tuleneb – kas meil on inimesed lihtsalt nii rumalad või on tõesti mingi irratsionaalne hirm selle ees, et millalgi enam tatart, riisi ja suhkrut poest osta ei saa,» mõtiskles Samost. «Kuhu edasi? Kas keegi ostab juba soola, seepi ja tuletikke? Need paanikad on Eestis käinud mingi teatava regulaarsusega.»

Samosti hinnangul on kindlasti nüüd inimesi, kes ei pea elu lõpuni enam ühtegi kuivainet ostma.

«On ju selge, et ühtegi märki, et suhkur poodidest otsa lõpeb, ju ei ole,» sõnas ta. «Praegu läheb inimene poodi ja näeb, et kõik on olemas, kuid laob ikka käru tatart täis.»

Kalle Muuli hinnangul on tegemist massikäitumisega ja ta võrdles olukorda Eesti krooni eelse ajaga. Samosti arvates pole need ajad aga omavahel võrreldavad.

Muuli tõstis aga esile, et võib-olla paljud inimesed kardavad hinnatõusu ja euro tulekut ning see panebki neid kaupa ostma.

«Sest nad kardavad, et ei saa tulevikus sellise hinnaga osta,» arvas Muuli.

Samosti sõnul põhjustavad aga massiliselt poodlevad inimesed hinnatõusu ise, sest kaupmeestel on praegu väga hea paanikas inimesi ära kasutada ja hindu tõsta ning tekitada kunstlikku ostuhullust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles