Minister viitas välismaalaste tasuta õppe osas europrogrammile Dora

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul on andekate välistalentide toomiseks Eestisse rahvusvahelise mobiilsuse programm Dora euroliidu vahenditest, mille raames magistri- ja eelkõige doktoriõppesse pakutakse juba praegu ka tasuta õppimise võimalust.

«Panustamine magistri- ja doktoriõppe tudengitele on juba ka edu toonud,  aasta 2005/06 välisüliõpilaste tasemelt 872 oleme jõudnud tasemele 1204 aastaks 2009/10 ning tõus on olnud just magistri- ja doktoriõppes ehk Eesti kõrgkoolid on atraktiivsed aina suuremale arvule teadlikest välistudengitest,» selgitas Lukas Postimees.ee’le.

«Iseenesest on Euroopa Liidu kodanikele Eestis võimalik õppida tasuta ehk samadel alustel Eesti kodanikega juba praegu, kuid vaja on vastata kõrgkoolide kehtestatud tingimustele, samas kolmandatest riikidest pärit tudengitele on aga õppemakse kehtestamas ka Rootsi ja Soome,» rõhutas minister.

Ministri hinnangul oleks õige kehtestada lähimas tulevikus õppemaksuvaba kõrgharidusvõimalus kõigile eesti keeles õppivatele esimest kõrgharidust omandavatele tudengitele.

«Sellisel juhul oleks ülikoolidel ja rakenduskõrgkoolidel õigus küsida neilt välismaalt pärit tudengitelt, kes pole valmis eesti keeles õppima, ingliskeelse õppe eest õppemaksu. Ka sellisel juhul maksavad selliste tudengite elukohariigid tihti õppuri eest õpingud ju kinni,» leidis Lukas.

«Loomulikult tuleb olla meeldivaks õppe-, töö- ja elamiskeskkonnaks andekatele inimestele, see aitab kindlasti kaasa ka meie majanduse struktuurimuutustele,» tõdes ta.

«Sel aastal avalikustatud uuringu järgi hindavad välistudengid siinset õppe- ja elukeskkonda väga soodsaks. Püüame teadusandekamaid välistudengeid motiveerida Eestisse ka hiljem tööle jääma,» kinnitas haridusminister.

Tallinna Tehnikaülikooli professor Andres Öpik käis välja idee, et riik võiks võimaldada välismaalastel Eestis tasuta õppida.

«Kui me tahame inseneride defitsiidi juures üliõpilasi juurde, siis nad võiksid olla siin riikliku rahastusega, sest sellega panustatakse ka investeeringute tulemisse Eestisse,» rääkis TTÜ keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna dekaan Öpik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles