Reid tuvastas Siimusti lastekodus probleeme korra tagamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõgeva valla Siimusti lastekodusse Metsatareke kontrollkäigu teinud õiguskantsler leidis, et asenduskodu ei ole suutnud tagada kasvatuslikku järelevalvet ja autoriteeti, et ära hoida laste korrarikkumisi.

Lastekodu dokumentidest ja vestlustest selgus mitmeid juhtumeid, mil lapsed on viibinud öösel töötajate teadmata ja loata asenduskodust eemal, rikkunud öörahu, tarbinud keelatud aineid ning olnud verbaalselt ja füüsiliselt vägivaldsed.

Ligi kahe aasta jooksul fikseeriti lastekodus 27 sellist juhtumit. Neist 13 juhul kutsusid või teavitasid töötajad politseid, neljal korral kiirabi.

Asenduskodu sõnul napib töötajatel mõjutusvahendeid laste käitumise suunamiseks ning kirjutatud reeglid ei anna tulemusi. Ühe lahendusena soovitakse näha laste suunamist erikooli.

Eriti jõuetuna tunneb asenduskodu end selliste noorte suhtes, kes on asenduskodusse sattunud teismelisena ning kelle eelneva kasvatamisega ei ole bioloogilised pered tegelenud või hoolduspered hakkama saanud.

Noored ise olid üldiselt eluga asenduskodus rahul, samas tunnistasid nad, et on vaid mõni kasvataja, kes suudab piire seada ja kelle sõna kuulatakse.

Seetõttu soovitab õiguskantsler Siimusti lastekodul Metsatareke pakkuda kasvatusala töötajatele koolitusi ja juhendamist arendamaks nende vanemlikke oskusi teismeliste ja käitumisraskustega noortega suhtlemisel ja nende suunamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles