Ossinovski: president ei ole mitte rahva isa, vaid iga inimese vabaduse garant (14)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles tänasel erakonna volikogul, et Eesti president peab iga oma sõnavõtu ja otsusega kaitsma Eestis elava inimese õigust vabale eneseteostusele.

«Viimase aasta jooksul on pidevalt suurenenud nende inimeste osakaal, kes erakondliku poliitika virrvarri jälgides on jõudnud arvamusele, et Eesti vajab presidendiks rahva isa - autoritaarset juhti, kes rusika lauale lööb,» ütles Ossinovski.

Ta lisas, et rahva juhi retoorika taga on tegelikult vabadust lämmatav kollektiviseerimise soov, mis on omane ebademokraatlikele režiimidele.

Erakonna esimehe sõnul algas ka vaikiv ajastu praegusele sarnase karmi käe ihalusest. «Tegemist on ajaloos korduvalt ja valusalt läbi käidud teega. Ka Eestis algas vaikiv ajastu karmi käe ihalusest. Tulemuseks oli sisulise ühiskondliku diskussiooni lämmatamine, otsuste koondumine presidendi lähikonna kätte ning lõpuks Eesti vabaduse lõpp. Rohkem me seda viga ei tee.»

Seega, meil ei ole vaja mitte rahva isa, vaid demokraatliku õigusriigi väärtusi kandvat presidenti, kes iga oma sõnavõtu ja otsusega kaitseb iga inimese õigust vabadusele, teatas Ossinovski. «President peab olema iga Eesti inimese vabaduse garant, mitte müütilise rahva ühtsuse idee varjus inimeste vabadust ja eripära lämmatav isake,» ütles Ossinovski.

Ka sisepoliitiline pool oluline

Ossinovski ütles Postimehele, et tänasel volikogul arutati eelkõige, mis tüüpi inimene sotside meelest presidendiks sobiks. Ühtegi nime ei soovita jätkuvalt veel lauale panna.

«Sotsiaaldemokraatide seisukoht on algusest peale olnud see, et riigikogu peab oma töö ära tegema – president on vaja valida riigikogus,» selgitas Ossinovski.

Kui varasemalt on teiste poolt välja toodud, et presidendil peab olema tugev välis- ja julgeolekupoliitiline kompetents, siis sotside hinnangul peab president olema ka põhiseaduse garant. «Kandma demokraatliku õigusriigi väärtusi ehk siis ka sisepoliitiline pool on väga oluline. Teiseks, selleks, et presidenti saaks riigikogus valida, on kandidaadil vaja väga laia poliitilist toetust. Selles kontekstis on kahtlemata oluline, et riigikogus esindatud erakonnad asuksid lähiajal seda erakondade ülest ühisosa otsima,» lisas Ossinovski.

Seetõttu ei pea ta ka praegu nimede välja käimist õigeks. «Oleme seisukohal, et selleks, et presidenti saaks riigikogus valida, on vaja jõuda erakondade vahel põhimõttelisele arusaamisele, et otsitakse ühist kandidaati. Seega ei ole täna ühe või teise kandidaadi taha tugevalt minna erakonnal mõistlik.»

Küsimuse peale, kas sotsid on kedagi kandidaadina välistanud, vastas ta, et siiani on spekuleeritud mõne nimega, kes sotside meelest kindlasti presidendiks ei sobi. «Inimesed, kes on ühes või teises kontekstis näidanud sadadele tuhandetele Eesti inimestel ust, riigipea kohta kindlasti ei vääri.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles