Otse: riigikogus kestab haldusreformi eelnõu teine lugemine

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Opositsioonilise Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikud on võtnud riigikogu eile alanud istungi venitamiseks kasutusele kõik võimalused, mistõttu oli kogu öö kestnud istungil täna hommikul kella 9ks läbi arutatud vaid 31 muudatusettepanekut.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Kell 14 alanud istungil jõudis parlament haldusreformi eelnõu teise lugemiseni alles veidi enne kella 21.

Esmalt arutas parlament neli ja pool tundi kooseluseaduse tühistamist, sest Keskerakonna ja EKRE saadikud küsisid ettekandjatelt kümneid küsimusi ning pidasid arvukalt kõnesid. Eelnõu tagasilükkamise eel võttis EKRE fraktsioon ka kümneminutilise vaheaja.

Samuti lükkas riigikogu esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis oleks kunagisel kujul taastanud riikliku matusetoetuse, ning võttis vastu seadusemuudatused, mis viivad eurode ja muude vääringute kaitsmist käsitleva regulatsiooni vastavusse Euroopa Liidu nõuetega. Muu hulgas näevad muudatused raha, pangakaardi ja muu maksevahendi võltsimise ettevalmistamise eest ette senisest rangema karistuse ja lubavad teha vastavate kuritegude avastamiseks või tõkestamiseks jälitustoiminguid. Enne haldusreformi eelnõuni jõudmist otsustas parlament ka Euroopa ühtsele kriisilahendusnõukogule laenu lubamise.

Haldusreformi eelnõu teisel lugemisel esineb ettekandega põhiseaduskomisjoni liige, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Siim Kiisler, kellele võib iga riigikogu liige esitada kuni kaks küsimust. Pärast küsimuste-vastuste vooru toimuvad läbirääkimised, kus võivad kuni kaheksa minutit kestva sõnavõtuga esineda kõik saadikud.

Kokku on riigikogul vaja läbi vaadata 121 eelnõule esitatud muudatusettepanekut. Opositsioonil on võimalik paluda muudatused ükshaaval läbi hääletada ja võtta iga hääletuse eel kuni 10 minutit vaheaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles