Andres Tarand: esimehe vahetus on sotsidele hästi mõjunud

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand.
Andres Tarand. Foto: Peeter Langovits

Sotsidele on esimehe vahetus hästi mõjunud ning erakonnasisene juhtimisstiil on paremaks läinud, leiab Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige ja endine erakonna esimees Andres Tarand.

Tarand rääkis Postimees.ee’le, et kuigi ta ei liigu enam väga tihedalt sotside keskel, on ta kindel uue juhi Sven Mikseri positiivses mõjus erakonnale. Mikser näeb Tarandi hinnangul ka rahvusvahelist mõõdet, mis eristab teda paljudest teistest poliitikutest.

Endine sotside juht avaldas lootust, et sotsidel läheb eelseisvatel riigikogu valimistel vähemalt sama hästi kui seni. «Ma usun, et nad ei kuku kuhugi, aga palju nad juurde saavad traditsioonilisest 10 protsendist, ei oska ma ennustada. Valimistel võiksid nad ju ka selle 17 protsenti ületada ükskord.»

Kuigi Tarand kirjutas alla Roheliste poolt reedel avaldatud Elurikkuse manifestile, ei ole tal mingit plaani poliitikasse naasta ja riigikokku kandideerida. «Mitte üks toll (pole plaanis kandideerida – toim.). Ma olen hüüdnud üsna kõva häälega üle aasta tagasi, et nüüd on kõik.» Ta nentis, et valimistel on iseenda n-ö suureks puhumine paratamatu, kuid see ei ole sugugi positiivne nähtus. «Mulle ei ole elades meeldinud valimiskära ja nüüd on selles mõttes maru hea olla.»

Tarand selgitas, et talle meeldisid Roheliste manifestis esitatud seisukohad ning ta on ise juba 2002. aastal ka sarnaste ideedega välja tulnud.

Elurikkuse manifest kutsub üles taastama ühiskonna elurikkust, andma eluõigust kõigile ideedele ning tähtsustama kõigi osavõttu meie endi elu korraldamisel.

Praegu Tarandil tegemisi jagub, oma aja nõuab ajaloolise kliima uurimine. «Mu tööpäev on tööpäev, lulli ma ei löö.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles