Eesti andis terrorismis kahtlustatava mehe Ukrainale välja

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi sõdurid rivistumas.
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi sõdurid rivistumas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Eesti riik andis täna Ukrainale välja terrorismikuritegudes kahtlustatava Vladimir Poljakovi.

Ukraina peaprokuratuur taotles mullu 3. augustil riigiprokuratuurilt Eesti kodaniku Vladimir Poljakovi väljaandmist Ukrainale tema kriminaalvastutusele võtmiseks, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Väljaandmistaotluse kohaselt kahtlustatakse Poljakovi terroristlikus organisatsioonis osalemises. Taotluse kohaselt astus Poljakov 2014. aasta juunis terroristliku organisatsiooni «Luganski rahvavabariik» liikmeks.

2014. aasta 13. juunist 9. juulini ja sama aasta sügisel täitis Poljakov kahtlustuse kohaselt talle terroristliku organisatsioono juhtide antud ülesandeid, sealhulgas ebaseaduslikult hõivatud objektide ja ebaseaduslikult kinnipeetavate isikute valvamine.

«Terrorism on globaalne probleem ja sellega tuleb võidelda rahvusvahelises koostöös, sõltumata terroristide päritolust ja ideoloogiast. Eriti ohtlik on terrorism juhul, kui sellel on välisriigi toetus,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Ta rõhutas ka seda, et terrorism ja sõjategevus ei välista teineteist. Kuigi Vene föderatsioon ei tunnista oma vägede viibimist Ukrainas, on ta Reinsalu sõnul nn rahvavabariikide nime all loonud sisuliselt kuritegelikud-terroristlikud moodustised Luganskis ja Donetskis, suveräänse Ukraina vabariigi territooriumil.

«Loodan, et Eesti pretsedent anda Ukrainale välja terrorismikuriteos kahtlustatav Eesti kodanik aitab ka teistel riikidel jõuda kindluseni, et Ukrainat tuleb aidata reaalsete tegudega terrorismi ja Venemaa agressiooni tõkestamisel. Näitame selle sammuga selgelt, et me usaldame Ukrainat kui õigusriiki ja aitame neil läbi viia õiglast kohtumenetlust,» ütles minister pressiteate vahendusel.

Eesti vabariigi valitsus otsustas 2015. aasta lõpus korraldusega, et annab Vladimir Poljakovi välja. Poljakov esitas tänavu 4. jaanuaril Tallinna Halduskohtule kaebuse korralduse tühistamiseks ja tema väljaandmise valitsusele uueks otsustamiseks saatmiseks.

Veebruari alguses rahuldas Tallinna halduskohus Poljakovi kaebuse. Valitsus esitas selle peale apellatsioonikaebuse, milles palus halduskohtu otsus omakorda tühistada.

Tallinna ringkonnakohus otsustas 19. mail valitsuse apellatsioonikaebuse rahuldada ja Poljakov välja anda. Riigikohus jättis juunis Poljakovi kassatsiooni menetlusse võtmata ja valitsuse korraldus tema Ukrainale väljaandmiseks jõustus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles