«Päevakaja» tähistab 50 aasta juubelit

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Päevakaja» saatejuht Riina Eentalu.
«Päevakaja» saatejuht Riina Eentalu. Foto: Mihkel Maripuu

Vanim järjepidevalt eetris olnud raadiosaade «Päevakaja» on toonud kuulajatele uudiseid ja reportaaže juba 50 aastat, Esimene saade läks eetrisse 6. oktoobril 1958. aastal, «Päevakaja» «ristiisa» oli väidetavalt Valdo Pant.

«Päevakaja» sünd tähistas murrangut Eesti Raadio arengus, tegemist oli uudistesaadete uue formaadiga, vahendas rahvusringhäälingu pressiesindaja.

Kui varem loeti uudised lihtsalt ette, siis nüüd lisandusid reporterite tehtud helilõigud ja intervjuud.

«Päevakaja» reporteriteks on olnud Valdo Pant, Feliks Kaasik, Lembit Lauri, Ivar Trikkel, Feliks Leet, Toivo Makk, Juhan Virkus ja paljud teised. 1960. aastatel oli saade tunniajane ning sisaldas ka kirjavastuseid, liiklusinfot, arsti nõuannet ja muud. Paljudest rubriikidest kasvasid hiljem välja omaette saatesarjad.

Uuema põlvkonna tegijatest on «Päevakajaga» seotud olnud Tiit Karuks, Feliks Undusk, Harri Tiido, Tiit Sinissaar, Erki Berends, Agu Uudelepp, Indrek Treufeldt, Urmas Paet ja paljud teised.

Praegu on kõige staažikamad «Päevakaja» toimetajad Riina Eentalu ja Mall Mälberg. Mälberg on raadiotööd teinud ka Austraalias ja USAs.

Esmaspäeval, 6. oktoobril kell 13 toimub vana raadiomaja esimeses stuudios «Päevakaja» juubelile pühendatud seminar.

Vikerraadios on samal päeval kell 14.05 Vallo Kelmsaare «Reporteritund», kus oma mõtteid ja mälestusi jagavad kunagised ja praegused «Päevakaja» tegijad - ka Feliks Kaasik, kes oli osaline juba esimese «Päevakaja» valmimisel.

«Päevakaja» on kell 18 eetris Vikerraadios, Klassikaraadios ja Raadio Tallinnas. Vikeraadios ka kell 20.

6. oktoobril 2008 läheb eetrisse«Päevakaja», mille järjekorranumber on 17 326. Juubelisaate toimetaja on Martha-Beryl Grauberg, kes on poole noorem kui «Päevakaja».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles