Ilves BBCle: Trumpi valimiseelsetest avaldustest ei tasu teha kaugeleulatuvaid järeldusi (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Elmo Riig

Eesti eelmine president Toomas Hendrik Ilves ütles täna BBC raadiouudistele, et ta ei tõttaks Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Donald Trumpi kampaaniaaegsete väljaütlemiste põhjal tegema kaugeleulatuvaid järeldusi tema tulevase välispoliitika kohta.

BBC raadiosaate «Newshour» juht küsis Ilveselt Donald Trumpi juulikuise avalduse kohta, justkui ei pruugi Ameerika Ühendriigid Venemaa rünnaku korral Balti riikidele appi tulla.

Trump ütles juulis ajalehes New York Times avaldatud kommentaaris, et ta otsustab Balti riikide kaitsmise Venemaa agressiooni vastu lähtudes sellest, kas need riigid on täitnud kohustused USA ees.

Ilves lausus, et Trumpi valimiseelsed avaldused on olnud erisuunalised. Näiteks on ta kritiseerinud president Obamat selle eest, et viimane pole teinud piisavalt palju Ukraina kaitsmiseks Venemaa agressiooni vastu.

Ilves meenutas, et Eesti on üks vähestest NATO liikmetest, kes täidab kokkulepitud taset ja kulutab riigikaitsele kaks protsenti SKTst. Ilves meenutas, et Ameerika Ühendriikide valitsus avaldas juba 2001 aastal muret selle pärast, et NATO liikmesriigid ei täida võetud kohustusi ja ei hoia kaitsekulutusi nõutaval tasemel.

Küsimusele, kas Donald Trump on Venemaaga liiga heades suhetes, nentis Ilves, et see on keeruline küsimus. «Donald Trump hakkab saama Ameerika Ühendriikide presidendina regulaarselt luureraporteid. Inimesed muudavad meelt,» rääkis Ilves.

Eesti eelmine president lisas, et kindlasti saab president Trumpi lähikonnas olema inimesi, kellel ei ole Venemaa suhtes mingeid illusioone.

«Newshour» on BBC lipulaevaks nimetatud raadioprogramm, mis keskendub rahvusvahelistele uudistele. 1988. aastal alustanud ühetunnine uudistesaade on eetris kaks korda päevas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles