Abdul Turay: mõni eestlane on rohkem mustanahaline kui mina

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdul Turay
Abdul Turay Foto: Pm

Tallinnas resideeruv Briti ajakirjanik Abdul Turay ütles, et eestlastel ja mustanahalistel on palju rohkem ühist, kui paljud julgevad tunnistada ning mõni eestlane on mõtlemiselt ja käitumiselt isegi rohkem mustanahalise moodi kui tema.

Turay rääkis Briti Nõukogu korraldatud seminaril «Eesti teekond sallivuseni», et kuigi Eestis on mustanahaliste populatsioon praktiliselt olematu, käituvad inimesed, nagu neid oleks siin palju. Ta meenutas hiljutist kampaaniat «Erinevus rikastab», mille plakatitel olnud küsimused ärgitasid inimesi sallivuse teemal sügavamalt mõtlema. Muu hulgas jäi kõlama ka küsimus: «Aga kui sinu tütar abielluks mustanahalisega?».

Turay sõnul saab eestlaste ja mustanahaliste ajaloos mitmeid paralleele tuua: mõlemad on elanud aastasadu orjuses ning suures vaesuses. «Eestlased ja mustanahalised näevad paljusid asju samamoodi, sest meil on sarnane ajalooline kogemus,» märkis ta.

Näiteks on nii eestlastele kui mustanahalistele Turay sõnul omane, et nad tahavad omada kalleid asju. «Inimesed ostavad kalleid autosid ja maju, sest nad on elanud kaua aega suures vaesuses ja nüüd nad tahavad näidata, et neil on raha,» leidis ta.

Kuigi eestlastele meeldib mõelda, et nad on väga tolerantsed ja euroopalikud, siis tegelikkuses see Turay hinnangul sageli päris nii siiski ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles