Kaitsevägi kaotab massiliselt kaadrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevägi kaotab professionaale USA turvafirma ülepakkumise tõttu.
Merevägi kaotab professionaale USA turvafirma ülepakkumise tõttu. Foto: Elmo Riig / Sakala

USA ettevõte AdvanFort on oma otsepakkumistega meelitanud lühikese aja jooksul mereväelt ära kokku 34 allohvitseri ja ohvitseri, mistõttu on merevägi sunnitud jätma ühe miinijahtija jätma mehitamata.

Praeguse seisuga on lahkumisavalduse esitanud või lahkunud 34 mereväe kaadrikaitseväelast, kellest 25 olid allohvitserid ja 9 ohvitserid. «Peaaegu kõik lahkumisavalduse esitanud mereväelased on toonud välja soovi liituda AdvanFortiga,» sõnas mereväe personaliosakonna ülema vanemleitnant Ain Pärna.

«Avalduse esitanute või juba lahkuvate mereväelaste seas on keskmiselt viieaastase kogemusega oma ala vaieldamatud spetsialistid, kelle asendamine vajab vähemalt kolmeaastast arendustsüklit,» tõdes Pärna.

Hulga mereväelaste lahkumine tingitud peamiselt ebatervest konkurentsisituatsioonist. «Mereväelaste palka on masu tõttu alates 2009. aastast vähendatud 15 protsenti. Lihtne on õhutada neli korda kõrgema pakkumisega väljaõppinud oma ala eksperti töökohta vahetama,» sõnas Pärna.

Allohvitseride keskmine palgatase on praegu 600 eurot, mis Pärna sõnul ei võimalda inimväärset toimetulekut Tallinnas, arvestades kasvanud kulutustega eluasemele ja toidule.

Ta märkis, et kui kaitsevägi on investeerinud allohvitseri ja ohvitseri valjaõppesse ja arengusse, siis turvafirma kulu kogenud kaitseväe kaadri üle ostmisel piirneb vaid kuluga palgale.

34 mereväelast võrdub pea ühe miinijahtija meeskonna suurusega. Mereväe peamiseks ülesandeks on leida ja demineerida lõhkekehad, tagades niiviisi Eesti veeteede ohutus. «Hetkel oleme me sunnitud olnud mehitamata jätma ühe laeva ning jagame ülesandeid olemasolevate inimeste vahel. Minu lugupidamine nende suhtes,» lisas Pärna.

«Samaväärse kaadri väljaõpe võtab aega vähemalt kolm aastat. Loodame koolitada uusi inimesi ning teha neile mõistlikud pakkumised, kuid see eeldab vahendite olemasolu, et inimesi üldse motiveerida mereväega liituma. Oleme otsimas uusi inimesi ja ei ole ust kinni löönud ka nende ees, kes on tänaseks otsustanud mereväest lahkuda,» sõnas personaliülem.

AdvanFort on USA päritolu turvafirma, mis pakub laevadele ohtlikes piirkondades piraatide vastast kaitset.

Lahkujaid enam kui varem

Samuti on lahkumise vastu hakanud huvi tundma kaitseväe kiirreageerimisvõimekusega manööverüksuse Scoutspataljoni teenistujad. Esialgu on seal lahkumissoovi avaldanud alla 10 kaitseväelase.

Kaitseväe peastaabi personaliülem kolonel Aivar Salekešin tõdes, et kogu kaitseväest on viimasel ajal lahkujaid olnud enam kui varem: «Selle põhjuseks on kõigi asjaolude kokkulangevus – kaitseväelaste langenud palgad, erasektoris algav tõus ja võimalused tööd leida välisriikides,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles