USAs olid vaekausil ka abordid ja geiabielud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Californias referendumile pandud nn prop 8 ehk kaheksas ettepanek tunnistab seaduslikku abielu vaid mehe ja naise vahel, lükates ümber kohtu vastupidise otsuse.
Californias referendumile pandud nn prop 8 ehk kaheksas ettepanek tunnistab seaduslikku abielu vaid mehe ja naise vahel, lükates ümber kohtu vastupidise otsuse. Foto: AP / Scanpix

Samal ajal kui ühendriiklased valisid esimest korda oma presidendiks mustanahalise Barack Obama, korraldati osariikides ka hulgaliselt referendumeid vastuolulistes sotsiaalküsimustes, mille tulemustest saadud sõnum pole sugugi nii ühene.

Kokku toimus erinevaid rahvahääletusi kaugelt üle saja ning need näitavad märksa kirevamat kultuurikaarti kui ajaloolised presidendivalimised, vahendas Reuters. Kui kahes osariigis tõrjuti tagasi ettepanekud abordiõiguse piiramiseks, siis mujal seisti kindlalt vastu näiteks samasooliste abieludele.

Demokraatide üheks kantsiks kujunenud Californias saavad kaotavad omasooiharad samuti õiguse ametlikult paari pandud saada, sest kui lugemata on veel vaid kümnendik häältest, jääb selleks loa andnud kohtuotsuse toetajate hulk nelja protsendipunktiga alla vastastele. Arizonas ja Floridas keelatakse samal ajal geiabielud sootuks.

Lõuna-Dakotas ja Colorados leidsid aga inimeste tugeva vastuseisu katsed piirata aborte, esimeses neist oleks selline ettepanek toonud kaasa pika protsessi ülemkohtuni välja, teises aga sooviti aborti juriidiliselt võrdsustada mõrvaga, deineerides inimelu algushetke viljastamisega.

Samasooliste abielude ja abortide takistamine on üks võtmeküsimusi paljudele konservatiivsetele kristlastele, kes moodustavad vabariiklaste tähtsa toetusbaasi. See aga ei takistanud mitmes neist osariikidest presidendivalimistel võitu võtmast demokraadist Obamal.

Referendumeid toimus aga ka teistel teemadel. Michiganis hääletati näiteks selle üle, kas lubada marihuaanat kasutada meditsiinilisel eesmärgil. Nebraskas taotleti vähemuste eelisprogrammide lõpetamist ning Washingtonis arsti abiga halastussurmade lubamist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles