Obama võit vallandas USAs relvaostupalaviku

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AR-15-tüüpi automaatrelv.
AR-15-tüüpi automaatrelv. Foto: AP / Scanpix

Demokraatide kandidaadi Barack Obama võit Ühendriikide presidendivalimistel vallandas riigis relvaostupalaviku, sest ameeriklased kardavad relvaseaduse karmistamist.

Reuters kirjutas, et vintpüsside, püstolite, poolautomaatrelvade ja laskemoona müük on pärast uue Ühendriikide presidendi selgumist tunduvalt kasvanud.

«Päev pärast valimisi sain tavalisest palju rohkem kõnesid inimestelt, kes soovisid poolautomaatrelvi,» ütles Arizona osariigi relvakaupmees David Greenberg, kelle sõnul on saanud relvalaost otsa vintpüssi AR-15 varud.

Greenbergi kinnitusel on tõenäoline, et uus administratsioon karmistab relvaseadust, sest «[Barack] Obama ja [Joseph] Biden tahavad tulirelvad kogu maal keelustada».

Relvakandmise õiguse eest võitleva Rahvusliku Tulirelvade Assotsiatsiooni kinnitusel on relvamüük sel aastal kasvanud hinnanguliselt kümme protsenti. Sama organisatsioon on varem rahastanud ka vabariiklaste valimiskampaaniat.

Obama on avaldanud relvakandmisõigusele toetust, kuid nii tema kui asepresidendiks valitud Biden pooldavad ründerelvade keelustamist. Nende relvade hulka kuuluksid ka eelpool mainitud automaatrelvad. Uus president ja tema abi on pidanud oluliseks, et relvad ei satuks aga laste ja kurjategijate kätte.

Vaatamata võimude jõupingutustele on Ühendriikides palju ebaseaduslikke relvi, samuti pole piisav kontroll relvaomanike üle. Näiteks Arizona osariigis tappis kaheksa-aastane poiss 22-kaliibrilisest tulirelvast kolmapäeval oma isa ja veel ühe mehe. Intsidendi asjaolud pole selged, kuid poiss on paigutatud noortekolooniasse, vahendas BBC News

Kansases asuva relvapoe omanik Steve Sechleri sõnul on märgatavalt kasvanud nõudlus Kalašnikovi ja AR-15-tüüpi poolautomaatrelvadele, mille läbimüük on alates eelmisest nädalavahetusest kasvanud 50 protsenti.

Houstoni lähedal relvapoodi pidava Jim Pruetti kinnitusel kasvas relvamüük vahetult enne valimisi enam kui kolm korda. Pruetti sõnul on demokraatide poliitika näinud ette alati relvaomandi piiramist.

Obama pooldajad on lubanud, et uue presidendi ametisse astumisel ei maksa kärpeid karta. Ohio demokraadist kuberner Ted Strickland ütles eelmisel kuul, et on Obamaga relvakandmisõigusest isiklikult rääkinud.

«Kui sa oled sportlane, relvaomanik ja keegi, kes austab põhiseaduse teist parandust, siis sul pole Barack Obamalt midagi karta,» ütles Strickland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles