Ametiühing: minister ei ole palgatõusuks raha julgenud küsidagi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures.
Päästjate pikett Tallinnas päästeameti peamaja juures. Foto: Liis Treimann

Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL) delegatsioon sai tänasel kohtumisel siseministeeriumi esindajatega üllatuslikult teada, et siseminister Ken-Marti Vaher pole päästjate ja politseinike palgatõusuks järgmisel aastal eelarvest raha küsinudki.

Kohtumisel siseministeeriumi kantsleri Tarmo Türksoniga saadud infost 2012. aasta eelarve kujundamisel selgus ametiühingutele ootamatult, et siseministeeriumi planeeritud niinimetatud «null-eelarve» on tegelikult «miinus-eelarve», sest sinna ei olnud arvestatud tänavu lisatud täiendav raha.

«Kui eelmise aasta lõpus tegime päästjatega aktsiooni, siis riigikogu leidis 2011. aastaks täiendava summa 15,6 miljonit krooni, mida nüüd järgmise aasta eelarvesse planeeritud pole,» selgitas ROTALi esimees Kalle Liivamägi.

Siseministeerium taotleb esialgu tänavuse eelarvega järgmiseks aastaks päästeametile lisaks 4,5 miljonit eurot, millest 2,1 miljonit eurot on ette nähtud elupäästevõimekuse suurendamiseks. Politsei- ja piirivalveametile taotletakse juurde 3,2 miljonit eurot, kuid nendes taotlustes ei ole sentigi ette nähtud personalikulude kasvuks.

«Meile tuli üllatusena, et siseminister ei ole julgenud nende summade seas taotleda raha sisejulgeoleku töötajate vähendatud astmepalkade taastamiseks,» sõnas Liivamägi.

«Meie oleks soovinud ministeeriumilt, et eelarvevaidlustes oleks välja öeldud, milliseid summasid minister taotleb töötajate töötasu tõstmiseks. 1. juunil, kui kohtusime, andsime ministrile oma ettepanekud selleks, kui 2012. aasta eelarvet koostama hakatakse. Esiteks see, et taastataks 2008. aastal kehtinud astmepalgad, enne kui neid 8 protsenti vähendati. Isegi kui oleks väiksema protsendi ulatuse, oleks see palgatõusu-uudis politseinikele ja päästjatele väga meeldiv kuulda olnud,» arvas Liivamägi.

Siseministeeriumi kinnitusel on aga ROTALi väide, nagu poleks ministeerium lisaraha taotlenud, eksitav.

«Siseministeerium on esitanud lisataotluse elupäästevõimekuse tõstmiseks, mis hõlmab endas nii investeeringuid kui ka personalikulude kasvu. Lisataotluse kogusummaks oli 18 613 574 eurot, milles sisalduvad ühtlasi ka päästjate ja politseinike palgatõusud,» teatas ministeerium.

«Siseministeerium on taotlenud lisaraha. ROTALi väide nagu poleks ministeerium seda teinud on eksitav. Eelarve läbirääkimised Valitsuses käivad tõenäoliselt septembri lõpuni, seejärel selgub, millise eelarve esitab valitsus parlamenti,» kinnitab Tarmo Türkson lisaraha taotlemist.

Siseministeerium lubas teemat täpsemalt kommenteerida homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles