Ametiühingud nõuavad alampalga ostujõu taastamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis ei olnud pooleteise tunni jooksul võimalik rahaautomaate kasutada.
Rootsis ei olnud pooleteise tunni jooksul võimalik rahaautomaate kasutada. Foto: SCANPIX

Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga esineb täna pärastlõunal Tööandjate Keskliidu volikogul, et põhjendada vajadust tõsta töötasu alammäära ning kutsuda tööandjaid üles sõlmima alampalga kokkulepet 2012. aastaks.

Harri Taliga sõnul on esmatähtis taastada alampalga ostujõud, mis alates 2008. aastast toimunud 21protsendilist hinnatõusu arvestades peaks tõusma isegi kõrgemale kui ametiühingute seni taotletud 325 eurot, teatas ametiühingute keskliit. «Esmatähtis eesmärk on liikuda edasi tänaselt tasemelt, isegi kui alampalga vähenenud ostujõud järgmisel aastal täielikult ei taastu,» nentis Taliga.

EAKL esimehe hinnangul ei ole kõlanud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti töötasu alammäära senise taseme säilitamiseks. «Majandus kasvab, tööviljakus on paranenud ja ettevõtete kasvavad kasumidki näitavad üha suuremat investeerimisvõimekust,» loetles Taliga näitajaid, mis loovad soodsa pinnase alampalga tõstmiseks.

«Alampalga kunstlikust hoidmisest nelja aasta tagusel tasemel kaotab majandus tervikuna, samuti paljud töötajad ning korrektsed ettevõtjad,» kinnitas Taliga. Tema sõnul tooks kõrgem alampalk rohkem raha sisetarbimisse, suurendaks riigi maksutulusid ja vähendaks kulutusi toimetulekutoetustele. Seega majandusele oleks alampalga tõus ainult tervendav.

Ametiühingujuht sõnas, et ootab kohtumiselt tööandjate keskliidu volikoguga sisulist arutelu ning läbirääkimiste tulemusena uue alampalga kokkuleppe sõlmimist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles