Ministeerium: keegi pensionita ei jää

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi sotsiaalkindlustusameti töötajad pidid arvestama veel eelmise aasta         detsembris, et üle Eesti võib pensioni koju kanda vaid 12 000 inimesele, raiuvad sotsiaalkindlustusameti juht Külli Pedak (vasakul) ja sotsiaalminister Maret Maripuu kui rauda, et see ei         ole tõsi.
Kuigi sotsiaalkindlustusameti töötajad pidid arvestama veel eelmise aasta detsembris, et üle Eesti võib pensioni koju kanda vaid 12 000 inimesele, raiuvad sotsiaalkindlustusameti juht Külli Pedak (vasakul) ja sotsiaalminister Maret Maripuu kui rauda, et see ei ole tõsi. Foto: Peeter Langovits

Kuigi 1. veebruarist lõpetab Eesti Post pensionide tasuta kojukande, ei jää rahata ka inimesed, kes on saanud tasuta kojukande jätkumise taotlusele eitava vastuse või kelle taotlus lükati tagasi ja kelle kohta pole uue raha kättesaamise viisi otsust veel langetanud.


«Keegi ei jää veebruaris oma rahast ilma, korraldame raha saamise,» kinnitas eile pressikonverentsil sotsiaalkindlustusameti juht Külli Pedak.

Sotsiaalminister Maret Maripuu sõnul tuuakse raha koju nendele pensionäridele, kes vaidlustasid esialgse otsuse, millega neile keelduti riigi kulul pensioni koju toomast. «Kui inimene on esitanud avalduse ja märkinud «kojukanne», vaidlusprotsess käib ja 1. veebruariks pole vaidlus jõudnud lahenduseni, siis ta saab selle koju, nii nagu taotles,» selgitas minister.

Sotsiaalkindlustusameti juhi sõnul võib mõne vaide lahendamine pikalt aega võtta ning jõuda kohtuni välja, kuid rahata keegi selle aja jooksul siiski ei jää.

Kommenteerides paljude inimeste muret, kes pole siiani saanud vastust tasuta kojukande avalduse kohta, sõnas Pedak, et neid avaldusi vaadatakse läbi nii kiiresti kui võimalik. Samas võib tema sõnul tekkida olukord, kus mõne avalduse läbivaatamisele kulub rohkem aega, sest taotlusi on viimase kuu jooksul esitatud väga palju.

Sotsiaalkindlustusameti juht möönis, et mõnikord võidi tasuta kojukande kohta eitav vastus anda liiga kergekäeliselt, näiteks inimeste puhul, kes seni olid oma raha kätte saanud postkontorist.

Riigi kulul viiakse ka edaspidi pension koju inimestele, kes elavad hajaasustusalal, kellel on liikumistakistus, kelle elukohas on pangateenus raskesti kättesaadav või kes ei ole kõrgest east tingituna võimelised pangaautomaati kasutama. Tasuta kojukanne jätkub ka sügava puudega isikutele.

Eakatele, kes nõustusid tasuma pensioni kojukande eest ise, viiakse raha kätte 60 krooni eest kuus selle aasta lõpuni.

Eestis on 380 000 pensionäri, kellest umbes kolmandik sai seni pensioni kätte kas postkontorist või viis postiljon selle koju.

Pensionid

Väljamaksed eilse seisuga:
•    panka isiku enda arvele    86 488
•    panka teise isiku arvele    9499 (sh kohaliku omavalitsuse arvele 462)
•    kojukandega isiku enda kulul    16 394
•    kojukandega riigi kulul    13 878
•    taotlusi ei ole esitanud    8023
Kojukanne riigi kulul:
•    positiivseid otsuseid    13 878
•    negatiivseid otsuseid    8292
•    vaidlustatud otsuseid    571
Allikas: sotsiaalkindlustusamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles