Õpetajate streik ei vabasta igal pool õpilasi koolitööst

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klass.
Klass. Foto: Margus Ansu

Kuigi enamikust koolidest kinnitati, et õpetajate streigi ajal õppetööd ei toimu, ollakse mõnes koolis seisukohal, et õpilased peavad sel ajal õppima iseseisvalt.

7.-9. märtsini toimub õpetajate streik, millest võtab osa ligi 12 000 õpetajat. Siiski ei tähenda see alati, et õppetöö jääb päris olemata.

«Õpetaja mõtleb eelkõige sellele, et kui tema streigib, siis on õpilasel vaja tuge, et ta saaks iseseisvalt kodus tööd teha,» kinnitas Tallinna Mustamäe gümnaasiumi õpetaja Merle Raidma. «Meie mõtleme oma töö niimoodi läbi, et oskaksime enne streiki õpilasi juhendada, et nad ei kaotaks. Nii teen mina ja nii teevad ka mu kolleegid.»

Tema sõnul streigivad kolm päeva peaaegu kõik kooli õpetajad. Raidma ütles, et selleks perioodiks trükivad õpetajad õpilastele töölehti. See, kas õpilased peavad tulema kooli või õpivad kodus, sõltub Raidma sõnul sellest, kas õpetajad, kelle kohta praegu andmed puuduvad, võtavad streigist osa.

Raidma väitel on lapsevanemate tagasiside olnud siiani väga mõistev ja toetav. «Siin pole midagi imelikku, kui õpetaja kasutab seaduses ettenähtud võimalust ennast kuuldavaks teha,» sõnas ta.

Tallinna Ühisgümnaasiumi usaldusisik Merike Tuisk rääkis, et esialgsetel andmetel osaleb streigis nende koolist 63 õpetajat.

«Õppekava tuleb täita, see on seadusega ettenähtud,» rääkis ta. «Kui õpetaja streigib, siis peaks see olema lapse ja lapsevanema asi, kuidas ta selle osa omandatud saab. Kui õpetaja on nii kena ja soovib neid abistada, siis ta võib abistada.»

Tuisk rõhutas, et kui on streik, siis õpetajad ei tööta ja tunnid jäävad andmata.

«Kui hakkaksime tagantjärele tunde andma, siis ei oleks see enam streik,» rääkis ta. «Küllap neid, keda vaja, aidatakse järgi.»

Kuusalu keskkoolis streigib 50st õpetajast 46. Kooli direktor Vello Sats ütles, et õppetöö on streigi ajal korraldatud.

«Siis toimub neil tegevus,» ütles Sats. «Koolis on teisi töötajaid kah – direktor ja muu personal. Me organiseerime, aga meil ei ole veel täpselt kava paigas.»

Tallinna Kristiine gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Anu Reha rääkis, et tema kooli 56st õpetajast streigivad kaks päeva 40. Gümnaasiumi direktor kinnitas, et sel ajal õppetööd ei toimu.

«Põhimõtteliselt me keeldume tööd tegemast – järelikult tunnid jäävad lihtsalt ära ja kuna meil pole kohustust töökohal olla, siis me tööle ei tule,» rääkis Reha. «See on iga õpetaja enda otsustada, aga ma eeldan, et tunnid jäävad lihtsalt ära ja lisakohustusi õpilastele ei anta.»

Pääsküla gümnaasiumi emakeeleõpetaja Leili Rattuse sõnul streigivad nende koolis põhikohaga õpetajatest kõik kaks päeva.

«Õpetajad on siis töökohtadel küll ja, mis siin salata, võib-olla on mõni õpetaja parandamistöid nendeks päevadeks kogunud, aga tunde me ei anna,» ütles Rattus. «Küll aga on kooli uksed avatud just algklassiõpilaste pärast, et nad ei jääks külma ja söömata, kui vanemad ei saa neid kooli jätta. Direktsioon korraldab neile saalis üritusi ja arvutiklassid on lahti.»

Saku gümnaasiumi direktor Ulvi Läänemets ütles, et kuna kooli õpetajatel pole ametiühingut, siis võivad nad teha toetusstreigi, mis on sisuliselt samasugune. Kuigi õpetajad tahtvat streikida, pole direktor veel avaldust saanud.

«Kui meil õpetajaid ei ole, siis õppekavajärgseid asju me teha ei saa,» ütles ta. Nii tähendaks see õpilastele vaba päeva. «Neile, kes kooli tulevad, leiame mingisuguse tegevuse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles