Vaher: Schengeni tugevdamine eeldab kohustuste täitmist kõigilt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Toomas Huik

Siseminister Ken-Marti Vaher osaleb neljapäeval Brüsselis toimuval Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel, kus arutatakse peateemana Schengeni ala reformi ja ühenduse naaberriikidega tehtava piirivalvekoostöö tõhustamist.

Vaheri sõnul toetab Eesti Euroopa Komisjoni ettepanekuid Schengeni ala reformiks, mille käigus peaks muutuma Schengeni hindamiste kord ja täpsustuma sisepiiridel kontrolli taastamise reeglid. Tema sõnul on liikmesriikide ühine eesmärk Schengeni ala tugevdada, milleks on oluline nii välispiiride valve, võimalike puuduste varajane tuvastamine kui ka tõhus kontroll selle üle, kuidas liikmesriigid oma kohustusi täidavad.

Vaher märkis, et liikmesriikide endi korraliku kodutöö kõrval tuleb tagada toimiv koostöö ka ühenduse naabritega. «Euroopa Liidu välispiiride valve tulemuslikkus sõltub otseselt sellest, kui edukalt valvavad oma piire naaberriigid ja kui hea on piirivalveasutuste praktiline koostöö,» ütles ta.

Samuti on siseministri sõnul tähtis, et Euroopa Liit läheneks rändeküsimustele strateegiliselt ja pööraks ühenduse välissuhtluses sellele rohkem tähelepanu. «See tähendab, et naabritele huvi pakkuvate teemade osas nagu viisad, arengukoostöö või kaubanduslepingud peaks seadma rohkem tingimusi,» ütles ta ja lisas, et näiteks Türgi puhul tuleks siduda Euroopa Liidule vajaliku tagasivõtulepingu sõlmimine lubadusega alustada viisadialoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles