Laanet välja, Vakrale noomitus

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet (vasakult) ja Rainer Vakra eelmisel nädalal astumas sisse Keskerakonna peakontori uksest, et seista oma kriitiliste sõnavõttude pärast aukohtu ees.
Kalle Laanet (vasakult) ja Rainer Vakra eelmisel nädalal astumas sisse Keskerakonna peakontori uksest, et seista oma kriitiliste sõnavõttude pärast aukohtu ees. Foto: Liis Treimann

Riigikogulase Rainer Vakra jaoks on ette valmistatud partei juhatuse noomitus, kuid Kalle Laaneti parteipilet on ohus. Kui Laanet peaks välja visatama, ei välista siseopositsioon ka suuremat Savisaare kriitikute lahkumist, nagu tsentriparteis on ennegi juhtunud.



Täna kell viis Toompeal erakonna büroos kogunev Keskerakonna juhatus arutab kõigepealt uute liikmete vastuvõtmist, misjärel on päevakorras aukohtu ettepanek riigikogu liikmete Kalle Laaneti ja Rainer Vakra karistamiseks.

Parlamendisaadikutele on ette heidetud nende teravaid kriitilisi avaldusi parteid aadressil, samuti tegevust. Samas ei olnud Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimehel Kadri Simsonil etteheiteid meeste  parteijoone esindamise suhtes riigikogus.

Kutsutakse kohale

Aukohtu ettepanekuid avalikustatud ei ole, kuid Postimehe andmetel tegi Keskerakonna aukohus Kalle Klandorfi juhtimisel läinud nädalal ettepaneku arvata endine siseminister Kalle Laanet Keskerakonnast välja. Rainer Vakra suhtes tegi aukohus ettepaneku avaldada noomitust ja ühtlasi määrata talle erakonna kogenumate liikmete seast mentor.

Kalle Laanet ütles eile Postimehele, et on saanud partei peasekretärilt Priit Toobalilt kutse osaleda juhatuse koosoleku päevakorrapunkti arutelul. Laanet ei soovinud etteruttavalt öelda, mis on parteist väljaheitmise korral tema järgmised sammud.

«Loodan, et juhatuses tuleb sisuline arutelu,» ütles Laanet. «Küsimus ei ole ju Laanetis. Küsimus on, kas valitakse valetamine ja vassimine või hinnatakse meie organisatsioonis asjadest ausalt rääkimist.»
Laaneti hinnangul ei peaks kriitilisus parteijuht Edgar Savisaare suhtes sugugi tähendama seda, et inimene ei võiks samal ajal olla Keskerakonna liige.

«Viimasel kongressil oli 41 protsenti hääletanuid seda meelt, et erakonna juht peaks olema keegi muu kui Savisaar,» meenutas ta.

Kalle Laanet valiti aasta eest riigikokku Hiiu, Saare ja Lääne valimisringkonnast 2566 häälega. Tema häältesaak oli Keskerakonna parim tulemus ringkonnas, ehkki parteinimekirja esinumber oli seal hoopis Jaanus Karilaid.

Kas fraktsioonikoht jääb?

Kui Laanet Keskerakonnast välja heidetakse, ei tähendaks see veel tema automaatset lahkumist erakonna parlamendifraktsioonist. Selle otsuse peaks fraktsioon tegema eraldi.

Keskerakonnas on ka pretsedente, et parteist lahkunud saadik töötab siiski fraktsioonis: endine siseminister Olev Laanjärv ja teine endine Keskerakonna saadik Arnold Kimber.

Vakra ja Laaneti teemast eraldi arutab Keskerakonna juhatus täna peasekretär Priit Toobali ja Lauri Laasi küsimust, kes mõlemad on riigikogu liikmed. Laasi ja Toobal on kahtlustatavad kriminaalasjas, milles uuritakse Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummu erakirjavahetuse sattumist Keskerakonna büroosse.

Postimehe andmeil võib aukohtu ettepaneku neile kahele poliitikule kokku võtta soovitusega stiilis  «ärge palun enam nii tehke».

Kolmapäeval valib Keskerakonna parlamendifraktsioon endi seast fraktsiooni esimehe ja aseesimehed. Neljapäeval toimub aga riigikogu juhatuse valimine; praegustel andmetel peaks opositsioon esitama ase­spiikri kandidaadiks taas Jüri Ratase.

Vakra: mentor oleks praegu naeruväärne

Rainer Vakra ütles eile, et loodab siiski, et erakonna juhatus lähe täna kaasa sellise näidispoomisega, kus partei liikmeid võib teisitimõtlemise eest oodata karistus ja isegi väljaheitmine.

«Kui üks meist välja visatakse, siis on see kõigile teistele märk, et paar päeva hiljem võib järgmine olla Vakra, Boroditš või Ratas,» sõnas ta.

Mentori määramise kohta leidis Vakra, et selline ettepanek tundub naeruväärne. «See oleks  nonsenss, kui just Edgar Savisaar ise ei taha see mentor olla.»

Laaneti väljaviskamise korral arutavad temaga ühtemoodi mõtlevad Keskerakonna poliitikud järgmisi samme eraldi – kas on võimalik veel jätkata parteis. «Küsimus on ju ka selles, kuidas käituvad fraktsiooni esindajad,» sõnas Vakra. «Kas nad toetavad praeguse 26 fraktsiooni liikme ühtsust või ei.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles