Soome plaanib tõsta toetuse Afganistanile 30 miljoni euroni

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilõputseremoonia puhul vanikuid kandvad Jalalabadi politseinikud.
Koolilõputseremoonia puhul vanikuid kandvad Jalalabadi politseinikud. Foto: SCANPIX

Soome panus Afganistani toetuseks tõuseb 2015. aastaks 30 miljoni euroni aastas, teatab YLE.


Põhjanaabrite välisminister Erkki Tuomioja eile õhtul YLE-le, et soomlaste osalus Afganistani operatsioonis 2014. aastani ja pärast seda pandi paika möödunud kuul nende parlamendi heakskiidu saanud raportis. Selle kohaselt peaks Soomelt Afganistani toetuseks minev summa tõusma praeguselt 24 miljonilt eurolt aastas. Tuomioja sõnul on antud raha mõeldud arengukoostööks, kuid võib sisaldada ka julgeolekukoostöö valdkondi.

Eile kinnitas Soome välisministeerium ajakirjanduses ilmunud väiteid, et lisaks arenguabiks mõeldud rahale soovib USA, et Helsingi annaks ka raha Afganistani julgeolekujõudude ülalpidamiseks. Summa, mida ajakirjandus mainis, kuid mis ei saanud ametlikku kinnitust välisministeeriumilt, oli 15 miljonit eurot aastas.

Praegu annab Soome Afganistani politseile raha läbi ÜRO vastava fondi ja sõjaväele läbi NATO vastava fondi. Pärast seda, kui NATO vägedest suurem osa 2014. aastal Afganistanist lahkuma peaks, ennustatakse ka kohalikele julgeolekujõududele kuluvate summade kasvu.

Ühtekokku peetakse Afganistani politsei ja sõjaväe ülalpidamise hinnaks pärast koalitsioonisõdurite lahkumist 4,1 miljardit USA dollarit aastas. Eesti teatas sel nädalal, et on valmis eraldama antud otstarbeks 500 000 USA dollarit aastas, sama summat on lubanud ka Läti. Oletatakse, et nagu siianigi, maksab enamiku Afganistani julgeolekujõudude ülalpidamisele kuluvast rahast kinni USA.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles