Kiisler soovib hõlbustada Eestis kinnisvara omavate soomlaste kättesaamist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Toomas Huik

Regionaalminister Siim Kiisler pöördus välis- ja justiitsministeeriumi poole palvega leida lahendus probleemile, et kohalikud omavalitsused ei saa kätte andmeid Eestis kinnisvara omavate soomlaste kohta.

«Paljudel soomlastel on täna Eestis kinnisvara ning see eeldab ka asjaajamist meie ametiasutustega – on need siis seotud kinnistute hooldamise, maamaksu maksmise, pärimise või muu taolisega,» seletas Kiisler Postimehele. «Paraku ei ole Eesti ja Soome vahel täna sellist andmete vahetamise lepingut ning seetõttu on teinekord keeruline nende inimestega kontakti saada.»

Ta lisas, et igati loogiline oleks kahe naabri vahel sellise lepingu sõlmimine, mis hõlbustaks mõlema poole asjaajamist.

Siseministeeriumi pressiteenistus lisas, et probleemid andmete kättesaamisel on tekkinud eelkõige olukordades, kus Soome kodanikel, kes Eestis püsivalt ei ela, on siin kinnisvara. Kohalikel omavalitsustel on kinnistu omanikele aga vaja edastada erinevaid dokumente. Näiteks ettekirjutust, mis puudutab omaniku kohustust kinnistut hooldada.

«Sedalaadi dokumentide edastamine on täna raskendatud ning kui kinnistu omanikku kätte ei saa, pole teda võimalik ka ettekirjutuse täitmata jätmise korral trahvida,» vahendas siseministeeriumi pressinõunik Kaili Uusmaa ministeeriumi seisukohta. «Ka on probleeme tekkinud Soomes elava kinnistuomaniku surma korral.»

Ta seletas, et kohalikku omavalitsust sellest ei informeerita ja korteriomand seisab tühjana ning kommunaalarvete võlgnevus aina kasvab. Selleks, et algatada Eestis pärimisprotsess, on vaja ametlikku infot omaniku surma kohta.

Asja lahendamiseks tegi regionaalminister välisministeeriumile ja justiitsministeeriumile ettepaneku algatada välislepingu sõlmimine Soome Vabariigiga või võtta tarvitusele muud vajalikud meetmed selleks, et Eesti riigil ja kohalikel omavalitsustel oleks võimalus Soome kodanike andmeid saada.

Ministeerium kinnitas, et kuigi hetkel puudub lõplik lahendus sellele küsimusele, kuidas kohalik omavalitsus käituma peaks, probleemiga tegeletakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles