Vaba Isamaaline Kodanik: süvenev poliitiline kriis ohustab ühiskonda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külliki Kübarsepp.
Külliki Kübarsepp. Foto: Mihkel Maripuu

Täna üldkoosolekut pidanud MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik avaldas pöördumise olukorra kohta Eestis, milles tuntakse muret süveneva poliitilise kriisi pärast.

«Ühendus Vaba Isamaaline Kodanik väljendab muret süveneva poliitilise kriisi pärast Eestis. Erakondade katsed haarata endale üha enam riigieelarve vahendeid ja erakondlike rahastamisskeemide häbiväärsed detailid teevad meid ülimalt ärevaks,» seisab pöördumises.

«Ohtu on seatud meie ühiskondlik sidusus. See on kahetsusväärne ja mõneti ootamatugi  – seda enam, et paljude rahvusvaheliste näitajate järgi on Eesti seni olnud eeskujulik ja jätkusuutlik,» leiab MTÜ.

Vaba Isamaaline Kodanik kutsub oma pöördumises üles kõiki erakondi leppima kokku parteide riikliku rahastamise vähendamises ning suunama vabanevad vahendid Eesti haridusse ja kultuuri.

Samuti peaksid erakonnad suurendama valitsemise läbipaistvust ja poliitikute ning erakondade vastutust valijate ees ja alustama viivitamatult meetmete väljatöötamist omavalitsuste ülesannete ja tulubaasi korrastamiseks, riigireformi läbiviimiseks ning toimiva esmatasandi otsustusõiguse tagamiseks, leiab MTÜ. Samuti peaksid Eesti erakonnad otsima uusi tasakaalupunkte eri võimuharude vahel ning ka kodanikkonna ja riigi põhiseaduslike institutsioonide vahel.

MTÜ: Tallinn pole linnriik

Ühendusele Vaba Isamaaline Kodanik valmistab muret ka olukorra halvenemine Tallinna juhtimisel. «Kildkondlikud huvid ja võimuiha on viinud teenuste halvenemisele ja linnavõimu kaugenemisele inimestest. Jagame linnakodanike muret teede, lasteaedade, koolide, kultuuri- ja spordiasutuste halva olukorra pärast,» teatas MTÜ oma pöördumises.

«Juhime avalikkuse tähelepanu tõigale, et Tallinn ei ole linnriik. Tallinn on üks Eesti omavalitsus,» rõhutas ühendus ja lisas, et Tallinna ja vabariigi valitsuse vastasseis ei ole konstruktiivne ning selle eest kannavad vastutust mõlemad osapooled.

«Tallinn ei vaja oma televisiooni, ombudsmani, absurdseid rahvaküsitlusi ega munitsipaalpolitseid. Tallinn vajab nüüdisaegset ning avatud kohaliku elu korraldust ning sidusust tervikliku riigihaldusega,» leiavad Vaba Isamaalise Kodaniku liikmed.

MTÜ toob ka välja, et kodanikuühiskond on Tallinna valupunktide väljatoomisel linnavolikogu opositsioonist aktiivsem olnud. «Seda arvesse võttes pöördub Vaba Isamaaline Kodanik Tallinna vabaühenduste poole, samuti Eesti Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja IRLi poole üleskutsega alustada dialoogi muutuste kavandamiseks ja elluviimiseks Tallinnas,» seisab MTÜ pöördumises.

«Kui koostööd ei tehta ja minnakse valimistele killustunult, siis antakse roheline tuli olukorra halvenemisele ning Keskerakonna omakasupüüdlikule ja kildkondlikule käitumisele. Vaba Isamaaline Kodanik ei pea sellist lähenemist mõistlikuks. Tallinn ja tallinlased väärivad enamat! Oleme koostöö ja muutuste poolt!» teatas MTÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles