Sotsid tahavad peretoetuste tõusu kolme protsendini SKTst

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispidu 6. märtsil 2011.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimispidu 6. märtsil 2011. Foto: Toomas Huik

Täna õhtul koos istunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu nõuab lastetoetuste kohest kolmekordistamist, ka peavad peretoetused lähiaastatel tõusma sisemajanduse kogutoodangust vähemalt kolme protsendini.

«Eestis on suudetud kogu riigile olulistes teemades parteide üleselt kokku leppida. Heaks näiteks on kaitsekulutuste tase kaks protsenti SKTst, millega oleme Euroopa esiviisikus. Sarnast rahvuslikku kokkulepet vajavad peretoetused, mis on Euroopa madalaimate seas. Vajame parteideülest konsensust, mille saavutamiseks kutsub Sotsiaaldemokraatlik Erakond kokku huvigruppide ning poliitikas tegutsejate ümarlaua,» öeldakse erakonna pressiteates.

«See on riigi prioriteetide küsimus. Eesti valitsus ei ole suutnud piisavalt lapsi väärtustada. Inimvara – laste sündivus ja kasvukeskkond – on Eesti ühiskonna ja inimeste püsima jäämise võti. Sotsiaaldemokraadid on korduvalt algatanud eelnõu lastetoetuste, mis on täna 2004. aastal määratud naeruväärselt väike 19 eurot, kolmekordistamiseks. Tänavu on Eestis peretoetuste (sh lapsetoetus) osakaal 0,6 protsenti, SKTst, millele lisandub vanemahüvitisele eelarvest kuluv 1 protsent SKTst. Ka on peretoetuste osakaal SKTst viimasel tosinal aastal kaks korda vähenenud,» leiavad sotsid.

«Eestis on sündivus langenud 1990. aasta 2,05 lapselt naise kohta tasemele 1,6. Sisuliselt on Reformierakonna juhitud valitsus Eesti eelarve ja sündivusega Kreeka teed läinud – Lõuna-Euroopas, kus laste toetamine sõltub eelkõige perede sissetulekust, on sündivus äärmiselt madal. Peame liikuma Põhjamaade suunas, kus on universaalsed lapsetoetused, Euroopa keskmisest kõrgem sündivus ja heal järjel majandus. Soomes ja Rootsis moodustavad peretoetused 3 protsenti ja Taanis koguni 3,8 protsenti riigi SKTst. Sotsiaaldemokraatlik Erakond pooldab universaalset peretoetuste süsteemi, kus kõik lapsed on võrdsed. Reformierakonna sel aastal välja pakutud lapsetoetuste kosmeetiline muudatus käsitleb lapsi vaesusriskina ning võtab kõige vaesemate toimetulekutoetustest ära summa, mille lisab lapsetoetustele,» rõhutatakse avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles