Südaööl tuledeta tiirutanud kopter osutus õhuväe õppuseks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopter. Foto on illustratiivne.
Helikopter. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti pankrannikul asuva pisikese Valaste küla elanikud said ööl vastu teisipäeva ootamatu äratuse osaliseks, kui küla kohal tegi madalaid õhumanöövreid täielikult pimedusse mattunud lennumasin.

Oma isa sünnitalus ööbinud tallinlane Margus Kruut ütles, et harjumatud sündmused algasid öösel vastu teisipäeva veidi enne kella 00.30, kui Soome lahest napi 500 meetri kaugusel asuvas Valaste külas hakkas kostma vali heli.

«Algas kumin ja tume põrin, mis kestis ligi veerand tundi,» kirjeldas Kruut. Esialgu oli elanikel raske kindlaks teha, millega tegemist, kuna hiljem kopteriks osutunud õhusõidukil olid kõik lennutuled kustutatud. Nii kahtlustaski Kruuti naabruses elav vanapaar esialgu müra põhjal ja midagi nägemata, et kurikaelad üritavad ärandada nende traktorit, mis aga puutumatuna omal kohal seisis.

Õue tulnud Kruut aimas aga peagi, et pimedas ja tiheda pilvkatte all tiirutab helikopter, millest olid pilvede tagant kumavas tuhmis kuuvalguses näha vaid udused voolujoonelised kontuurid. «See lendas Kohtla-Järve kandis, suundus Jõhvi poole ja siis kell 00.40 pani umbes 100 meetri kõrgusel maapinnast otse Venemaa suunas merele,» ütles Kruut.

Varjatud lend, madal lennukõrgus ja lahkumissuund tekitas kohalikes mõistagi küsimusi. Kruuti sõnul on ta korduvalt näinud ja kuulnud Eesti piirivalvekoptereid töös ja öine sõiduk midagi sellist ei meenutanud. Lisaks möödus kopter üsna lähedalt küla lähistel asuvast mere seiresüsteemi radarist, mis kuulub politsei- ja piirivalveametile.

Liitlaste õhusõiduk

Eesti õhuruumis toimuvast ülevaadet omava kaitseväe pressiesindaja Ingrid Mühling ütles, et  teisipäeva öösel toimus Valaste ranniku kohal rutiinne õhuväe treening, milles osales ka liitlaste kopter. Mis riigi õhusõidukiga oli tegu, Mühling ei avaldanud.

«Õppuse üheks eesmärgiks oli muu hulgas testida radari võimekust tuvastada madalal lendavaid objekte,» ütles ta.

Lennust oli teavitatud lennuametit ja lennuliiklusteenistust, elanike ohutus oli tagatud. Rohkem infot õppuse sisu kohta ei ole võimalik avaldada, küll aga pole taolises õppuses midagi ebaharilikku, sest pimedas navigeerimist harjutavad ka Eesti õhuväe kopterid. Samuti on vajalik harjutada koostööprotseduure teiste riikidega.

Valaste elanikud on teisipäeval toimunu järel ka kaitseväelt teavet küsinud. Õhuvägi palub külaelanike segamise pärast vabandust, ent teatud juhtudel on see paratamatu.

«Öiste õppuste lennumarsruudid on planeeritud selliselt, et nad oleksid võimalikult vähese asustusega aladel. Samas on Eesti hajutatud asustuse juures päris inimtühje piirkondi väga vähe ning nendest aladest ei piisa harjutuse eesmärkide saavutamiseks,» põhjendas Mühling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles