Huvilised saavad jälgida Hara lahel kaitseväe maabumisharjutust

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelaste ja Scoutspataljoni koostööharjutus keskpolügoonil.
USA merejalaväelaste ja Scoutspataljoni koostööharjutus keskpolügoonil. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe üksused koos USA Mereväe pataljoniga ning laevaga Gunston Hall korraldavad järgmisel teisipäeval maabumisharjutuse Hara lahe rannikul Loksa sadama kõrval algusega kell 9 hommikul.

Harjutus on avalik, rannast võivad seda vaadata kõik huvilised, registreerunud ajakirjanikele on ette nähtud eraldi ala. Pärast maabumisharjutuse lõppu on võimalik tutvuda USA Merejalaväe amfiibsõidukitega.

Loksal korraldatav harjutus on õppuse BALTOPS 2010 Eesti faasi kulminatsiooniks.

Harjutus kestab kokku umbes 1,5 tundi, selle käigus tulevad USA mereväe laevalt Gunston Hall maale USA merejalaväelased ja kaitseliidu luurerühm.

Maabumisharjutust on kutsutud jälgima president Toomas Hendrik Ilves, USA suursaadik Michael C. Polt, kaitseminister Jaak Aaviksoo, Eesti kaitseväe juhid ja USA Euroopa Väejuhatuse juhtivad ohvitserid.

Pärast maabumisharjutuse lõppu külastavad USA suursaadik ja armeejuhid kaitseväe keskpolügooni Tapal, kus kohtuvad merejalaväelaste ja Scoutspataljoni võitlejatega.

USA merejalaväelased korraldavad maabumisharjutuse Eestis esmakordselt. Õppusel osalevad lisaks merejalaväelastele Eesti maa-, mere- ja õhuväe ning kaitseliidu üksused, NATO Miinitõrjegrupp ning staabiohvitserid.

Miinitõrjelaevade ja tuukrite ülesandeks on mereteede puhastamine lõhkekehadest, et tagada maabumisüksuste julgeolek. Maaväe üksused harjutavad koos 500 merejalaväelasega Tapa polügoonil taktikalisi oskusi.

BALTOPS on Läänemere suurim mereväeõppus, mida korraldatakse Läänemere lõunaosas 1971. aastast.

Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis. Õppuse Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles