Peolaual kohtuvad Harju ja Ida-Viru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Leppik
Riho Leppik Foto: Mihkel Maripuu

Presidendi pidulaual kohtuvad tänavu Harjumaa ja Ida-Viru maitsed. Suupisteid valmistavad peakokad Jevgeni Jermoškin ja Riho Leppik.


Võimuvõitluseks Jermoškini sõnul ei lähe, sest peakokad töötavad suuresti eraldi ning saavad pikemalt kokku alles pidulaua ääres. Leppikuga pole ta varem kokku puutunud. «Nägime teineteist alles degusteerimisel,» rääkis Jermoškin.

Kui mullu toimus aastapäeva vastuvõtt Tallinnas ja toitude transpordi logistika oli kergem, siis tänavu tuleb mõelda sellele, millised suupisted vajavad vahetut valmistamist ning mida saab mõni tund varem pooleldi ette valmistada.

Tallinnast Jõhvi

Suupistete transport võiks välja näha nii. Mõnede toitude ettevalmistus on Tallinnas, kust need catering’i-autodega otse Jõhvi kontserdisaali veetakse. Teised suupisted valmistatakse Ida-Virumaal Saka Cliffi hotellis, mille peakokk Leppik on. Kolmandad tuleb valmis teha kohapeal kontserdimajas.

«Ega me ei pane autosse selliseid suupisteid, mis võivad ümber minna või puruneda,» rääkis Jermoškin. Leppik lisas, et toiduvalmistamine käib stopperi järgi, et kõik ikka parima maitsega lauale jõuaks.

Jermoškin on kaks aastat olnud peakokk Tallinnas Ribe restoranis. See, et ta võiks aasta hittüritusel olla üks peakokkadest, jõudis mehele kohale alles siis, kui eelmisel nädalal peakokad välja valiti.

Jermoškin rääkis, et talle tehti lihtsalt ettepanek saata degusteerimisele mõned suupisted: ta valmistas kuus soolast ja kolm magusat. Vastuvõtul saab neist maitsta vastavalt viit ja kahte.

Naudivad oma ametit

Mees on kokaametit alati nautinud. Keskkooli lõpetades tegi Jermoškin katsed ka IT-kolledžisse, ent praegu ei kujuta ta ettegi, et arvutispetsina leiba teeniks. Oma otsusega on ta rahul ja iga päevaga muutuvat amet aina põnevamaks.

«Arvutitehnik tuleb ja teeb sinu arvuti korda küll, aga kokk suhtleb inimestega lähemalt,» sõnas Jermoškin. Koka ja kliendi vahel pidavat olema rohkem suhtlemist ja lõpuks võib sealt kujuneda isegi sõprus.

Esiteks küsib kokk, mida klient süüa soovib, siis serveerib talle toidu ning lõpuks tuleb see kõige magusam osa – tagasiside. Küsimusele, mida Jermoškin siis teeb, kui kriitika on negatiivne, vastas mees, et kriitika on ju jõud, mis viib elus edasi.

Erinevalt Jermoškinist meeldis Leppikule juba maast madalast toiduga möllata. Avalikkusele on Leppik ehk rohkem teada barbeque-kokana – 2004. aastal krooniti ta barbeque Euroopa meistriks.

Ta rääkis, et juhib Saka Cliffi hotelli kööki rohkem kaugjuhtimise teel ehk koostab menüü ja käib välja ideed. Samuti on Leppik veel barbeque catering’i eestvedaja ja ka toitlustusfirma Kök OÜ tegevjuht.

«Hea küsimus,» vastas Leppik küsimusele, miks ta eelmistel aastatel ei ole aastapäeva peakokana üles astunud. Ta märkis, et ehk on see juhuste kokkulangemine, et talle tänavu pakkumine tehti.

Varem on Leppik toitlustanud 1500 inimest Olümpic Casino sünnipäeval, aastapäeval suupistete pakkumine olevat üldjoontes sama. Erinevus on vaid logistikas ja catering’i-firma kasutamises. Samuti on suurim erinevus tooraine valikus.

Menüü on saladus

Nagu juba tavaks saanud, püüavad nii Leppik kui ka Jermoškin suupistetes kasutada võimalikult palju Eesti tooraineid. Pidupäeva menüü avalikustamine on peakokkadel keelatud.

Jermoškin avaldas vaid, et oma suupistete valmistamisel mõtles ta Harjumaa peale. Kuna Saka Cliff, mille peakokk Leppik on, asub Ida-Virumaal, siis tema mõjutused tulevad pigem sealtkandist.

Aastapäeva peakokk olla on mõlemale mehele suur au. «See ei ole just igapäevane tegemine,» ütles Leppik. Ta lisas, et sellisel üritusel peakokaks olemist võib võtta ka kui riigi esindamist ja tutvustamist.

Jermoškinil on värske kogemus vabariigi juubeliaasta lõpetamise ürituselt Estonias, kus ta peokülalistele eestimaiseid suupisteid pakkus.

Kokku valmistavad peakokad aastapäeva vastuvõtul üle 12 000 suupiste ligi 800 inimesele. Menüüsse kuuluvad üksteist soolast ja neli magusat suutäit. Jermoškini meeskonda kuulub kümme, Leppiku meeskonda ligi viisteist inimest. Lisaks aitab Leppikut veel abipeakokk Saka Cliffi hotellist.

RIHO LEPPIK (29)

•    Õppis Tallinna Majaka teeninduskoolis
•    Täiendas end Iirimaal restoranis
•    Töötanud ka Reval Parki hotellis
•    Ei söö: söögid, kus tegu kuumutatud tomatitega, piimasupp
•    Lemmik: Vahemere köök ja barbeque

JEVGENI JERMOŠKIN (29)

•    Õppis kokaametit Tallinna Majaka teeninduskoolis
•    Täiendas end laevadel Meloodia ja Romantika
•    Töötanud ka Tallinki hotellis Tallinnas
•    Ei söö: mannapuder
•    Lemmik: Vahemere köök

1 küsimus

Kuidas valitakse aastapäeva vastuvõtu peakokad?

Argo Koppa
Carmen Cateringi arendusjuht,  Eesti Baarmenide Liidu asepresident ja Eesti Ettekandjate ja Kelnerite Liidu juhatuse liige

Oleme üritanud viimasel ajal promoda Eesti kööki. Seda oli näha ka Eesti Vabariigi 90. aastapäeva lõpuüritusel. Kui tänavu võtab president oma külalised vastu Jõhvis, siis valisimegi koostööpartneriks inimese, kes on tegev Ida-Virumaal.

Kohalike inimeste soovitusel jõudsime oma uurimisega Saka Cliffi hotelli ja nende kokkade juurde. Lisaks valisime Ribe restorani peakoka. Valimine käis ka selle tunde järgi, kui koostööaltid inimesed on.

Komisjoni kuulus kaheksa inimest: Carmen Cateringi juhid, presidendi kantselei peakokk Indrek Kivisalu ja välisministeeriumi ametnikud. Degusteerisime Leppiku ja Jermoškini valmistatud suupisteid. Tegime neid natuke ringi ja tänaseks on viimane menüü kokku pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles