Kaitseministeerium on hädas vanade sõjalaevade müümisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu ootavad miinilaevad Vaindlo (esiplaanil) ja Olev oma saatust Tallinna Miinisadama kai ääres.
Praegu ootavad miinilaevad Vaindlo (esiplaanil) ja Olev oma saatust Tallinna Miinisadama kai ääres. Foto: Toomas Huik

Miinilaevade Vaindlo ja Olevi müügikonkursi võitja loobus rahapuudusel laevade ostust ja nüüd peab ministeerium otsustama, kas katsetada uuesti müümist või laevad lammutada.


Eelmisel aastal pani kaitseministeerium müügile kaks vana miinitraalerit, Vaindlo ja Olevi, mis on praeguseks ajale jalgu jäänud. Miinitraaleritele oligi üks tahtja, transpordifirma Merktrans, mis pakkus Vaindlo eest 1,3 ja Olevi eest 1,1 miljonit krooni. Kuna pakkumine vastas kõigile nõuetele, otsustatigi laevad neile müüa.



Majandusolukord aga halvenes märgatavalt ja Merktrans otsustas laevadest loobuda. Seetõttu oligi kaitseminister Jaak Aaviksoo sunnitud enampakkumise tulemused tühistama.


Praegu loksuvad laevad endiselt Tallinnas Miinisadama kai ääres ja teha pole nendega midagi.



Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna pressibüroo juhataja Aet Kuke sõnul küsis ministeerium keerulise olukorra lahendamiseks nõu ka mereväe staabilt ja palus nende seisukohta, mida edasi teha.



«Valida on uue avaliku enampakkumise korraldamise ja laevade täieliku või osalise utiliseerimise vahel,» lausus Kukk.



1967. aastal valminud Vaindlo ja Olev pandi müüki, sest nii vanade laevade kasutamisest on merevägi pärast Suur­britanniast kolme paari­kümneaastase miinitraaleri ostu loobunud.



Vaindlo ja Olevi sai Eesti kingituseks Saksamaalt, mõlemad laevad olid mereväes pidevalt kasutusel 2005. aastani. Mõlemad on 246-tonnise veeväljasurvega, 38 meetrit pikad, 8,2 meetrit laiad ning kuni 2,2-meetrise süvisega. Laevade korpus on valmistatud punasest puust ja tammest, et see ei reageeriks magnetmiinidele. Paraku tähendab see aga ka, et laeval on vähem vanarauda, mida saaks maha müüa.



Juba eelmisel aastal saatis merevägi lammutamisele 1957. aastal Soomes ehitatud endise patrull-laeva Suurop, sest keegi ei soovinud seda 850 000-kroonise alghinnaga osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles