Rootsi ekspert: Eesti peaks tegema kaitsekoostööd pigem Soomega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lennukid Tallinna kohal
NATO lennukid Tallinna kohal Foto: Raigo Pajula

Leedut külastava Rootsi kaitseeksperdi hinnangul oleks Leedu jaoks loogilisem teha kaitsealast koostööd rohkem Poola ning Eestil Soomega kui teiste Balti riikidega.

«Balti koostöö on erakordselt keeruline teema, kuna kolm Balti riiki pole sarnased. Neil on erinevad keeled, aeg-ajalt erinev mõtteviis, erinev geograafia, erinevad naabrid,» ütles erukindral, Rootsi Atlandi Nõukogu liige Karlis Neretnieks teisipäeval BNSile.

«Näiteks oleks märksa loogilisem, kui eestlased teeksid koostööd soomlastega ning teie (leedulased) poolakatega, selle asemel, et üritada luua mingit koostööd Eesti, Leedu ja vahepeal asuva Lätiga. Sõjalisest vaatenurgast oleks see märksa loogilisem,» märkis ta.

«Ent samuti peame arvestama – nimetagem seda nii – poliitilise reaalsusega. Ning poliitiline reaalsus on see, et Balti koostöö on üks vähestest lahendustest, mis on täna võimalik,» tõdes Neretnieks.

«Kuid kui Soome liituks NATOga ja Rootsi liituks NATOga, oleksid asjad väga teistmoodi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles